KAOS U SPLITU

Štandovi i štekati nemaju dozvolu konzervatora

29.07.2011 u 20:47

Bionic
Reading

Kaos sa štekatima, štandovima i sličnim sadržajima na splitskoj Rivi i u zaštićenoj povijesnoj jezgri grada se dogodio mimo volje i bez dozvole konzervatora

To nam je u razgovoru potvrdio i pročelnik splitskog Konzervatorskog odjela Radoslav Bužančić. 'Mi smo posljednjih tjedana izašli na teren, provjerili situaciju i popisali sve štekate, štandove i slične sadržaje u centru grada te napravili svoj dio posla u ovoj fazi. Konzervatori nisu inspekcijski organ ili organ represije i naše nadležnosti su ograničene, mi čak nemamo pravo ni legitimirati prekršioce. Ono što mi možemo je proslijediti prijave nadležnim organima i mi smo to napravili. Država je možda spora, ali vjerujte mi, tome će se stati na kraj', jasno je rekao šef splitskih konzervatora.

Na upit kako je moguće da se dogodila tako masovna eskalacija štekata i štandova bez potrebnih dozvola Bužančić je rekao da je to odgovornost gradske administracije. 'Ja još ne znam tko je i za što točno izdavao suglasnost, ali znam sigurno da nisu dobili dozvolu od konzervatora. No i to će se točno ustvrditi, netko je sve to potpisivao, pa će i odgovarati. Sada imamo situaciju takvu kakva jest i zapravo nam je pod hitno potrebno donošenje Plana upravljanjem starom gradskom jezgrom. Prijedlog o kojem se nedavno raspravljalo nije idealan, ali odrađen je veći dio posla. Plan, unatoč manjkavostima je dobar put da u budućnosti dobijemo kvalitetan dokument. Tek na osnovi jasnih kriterija će se moći kvalitetno djelovati. Konzervatori nemaju kapaciteta da na pojedinačnoj razini rješavaju probleme, primjerice s nepriličnim postavljanjem klima-uređaja. To treba skupo naplatiti, pa će prekršioci vrlo brzo odustati', pojasnio nam je Bužančić.

Na kraju, premda su konzervatori poduzeli ograničene korake, očigledno je da se nije išlo krajnjim mjerama, izdavanjem zabrana rada ilegalnim štekatima i štandovima, što se isto moglo napraviti. Radoslav Bužančić to pravda aktualnim trenutkom, nepostojanjem Plana upravljanja s potpuno jasnim kriterijima, kao i osjetljivim socijalnim trenutkom. I on je zapravo konsterniran i zatečen inflacijom štekata, primjerice na Pjaci, a posebno bolan primjer za njega osobno je novi štekat odmah do Peristila, u zoni decumanusa u kojoj su takvi sadržaji neprihvatljivi.