PITAMO SE, JE LI NA KREDIT ILI KEŠ?

Stan na splitskoj Rivi prodan za 700.000 eura

30.07.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Cijene kvadrata u atraktivnim zgradama na splitskoj rivi kreću se od 4.600 eura pa do fantastičnih 7.000 eura po četvornom metru, ali ni to nije omelo zainteresirane kupce. U dokumentaciji Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije otkrivamo da je, unatoč svim recesijskim nevoljama, prodaja nekretnina na splitskim atraktivnim lokacijama neupitna. Rekorder je stan prodan za 700.000 eura. A ime sretnog kupca još uvijek nije dostupno javnosti

Usprkos općoj krizi tržišta nekretnina, cijene stanova na atraktivnim lokacijama u centru Splita posljednjih mjeseci ponovo su dosegle razinu od gotovo 7.000 eura po metru četvornom.

Da ovdje nije riječ tek o napuhanim traženim cijenama, već o stvarnim prodajnim cijenama, pokazuje dokumentacija Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, kojima su se prodavači dužni obratiti zbog prava prvokupa po Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Tako je agencija Henley&Partners u travnju i svibnju ove godine ponudila Gradu i Županiji otkup dvoetažnog stana na splitskoj Rivi površine 101,59 četvornih metara za 700.000 eura, ili 6.900 eura po kvadratu, po kojoj cijeni je pronašla kupca. Stan se nalazi na adresi Obala Hrvatskog narodnog preporoda 12, odnosno na sredini Rive, a raspolaže i atraktivnom terasom s pogledom na gradsku šetnicu.

Prošlog je mjeseca i tvrtka Aescelus ponudila Gradu dvosobni stan površine 48,26 metara četvornih na trećem katu, također na sredini Rive, za 216.900 eura, odnosno 4.600 eura po kvadratu, a za pretpostaviti je da je cijena niža od one koju je postigao Henley&Partners zbog uređenosti ili mikrolokacije.

No zato je Aescelus visoku cijenu postigao u blizini Rive, na rubu Dioklecijanove palače na adresi Mihovilova širina 3, gdje je za jednosobni stan na drugom katu, površine 37,84 metra četvorna, pronašao kupca za 239.000 eura, odnosno više od 6.300 eura po kvadratu.

Pravo prvokupa tog stana naći će se sljedećeg utorka na dnevnom redu županijske Skupštine, koja će razmatrati još dvije ponude u gradskoj jezgri. Jedna se odnosi na kuću s četiri male etaže ukupne površine 121 metar četvorni na adresi Julija Nepota 1, istočno od Palače, koju za iznos od 558.000 eura, ili više od 4.600 eura po kvadratu, također prodaje tvrtka Aesculus, a druga na stan površine 85 metara četvornih na drugom katu zgrade na Poljani Grgura Ninskog, u sjeveroistočnom dijelu Palače, koji tvrtka Impunitus prodaje za 246.510 eura, odnosno 2.900 eura po kvadratu.

Gradu i Županiji posljednjih je mjeseci ponuđen na prvokup još niz stanova u strogoj gradskoj jezgri, među kojima je i više njih unutar zidina Palače, a čije se cijene kreću između 3.000 i 4.000 eura po kvadratu, unatoč tome što su potrebna vrlo visoka ulaganja u uređenje, što pokazuje da i u kriznim vremenima uvijek ima onih s viškom sredstava.
Ni jednu od ovih ponuda za prvokup Grad i Županija nisu prihvatili, pa je tako i za predstojeću sjednicu Skupštine predloženo da se sve tri nove ponude odbiju, s obrazloženjem da Županija u tu svrhu nema predviđena proračunska sredstva.