NEŽELJENA RADNA SNAGA

Žene će prve osjetiti posljedice krize

20.03.2009 u 14:31

Bionic
Reading

Žene će tijekom ekonomske krize, biti pogođenije od muškaraca, jer će većina njih gubitkom prihoda izgubiti i neovisnost za koju su se stoljećima borile, rečeno je na današnjem okruglom stolu 'Rodna ravnopravnost u vremenu ekonomske krize', u organizaciji Centra za ženske studije i Sindikat tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske.

Potpredsjednica Hrvatskog Sabora Željka Antunović ustvrdila je kako su žene te koje će prve osjetiti posljedice ekonomske krize, jer se njih poslodavci prvih odriču.
Iz toga se može izići samo globalnim mjerama, no u kontekstu kriznih vremena potrebne su i posebne mjere koje će pomoći ženama da ostvare ravnopravnost koju načelno imaju, rekla je Antunović dodajući kako bi veća politička participacija žena značajno mogla umanjiti taj problem.

Izvršna direktorica Centra za ženske studije Rada Borić ustvrdila je kako se u trenucima ekonomske krize žene na tržištu rada uopće ne vide. U Hrvatskoj se javno govori o restrukturiranju brodogradnje, tijekom koje bi dvadesetak tisuća muškaraca moglo izgubiti radna mjesta, no nitko ne govori o tekstilnoj industriji koja je kralježnica ekonomije sjeverne Hrvatske, a 36 tisuća žena tamo će izgubiti posao, rekla je Borić. Dolaze lokalni izbori, a upravo na lokalnoj razini odlučuje se o zatvaranju nekih pogona, pa je stoga i važno da žena budu u vlasti na lokalnoj razini, poručila je.

Govoreći o položaju žena na tržištu rada u Srbiji, predsjednica Fonda socijalne i demokratske inicijative Nataša Milojević, rekla je kako je u Srbiji od 800.000 registriranih nezaposlenih, 420.000 žena, no dodala je da je stvaran broj daleko veći. Bez posla žene ostaju i dalje posebno u konditorskoj i tekstilnoj industriji, kazala je.

Predsjednica sindikata tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske Svjetlana Šokčević ustvrdila je kako ne postoje statistike o ozljedama na radu žena, odnosno razvrstavanja po uzrocima ozljeda, njihovom nastanku, rizicima kojima su na radnom mjestu izložene i slično. Dodala je da se zato ne može provesti rodno osjetljiva prevencija. Zatražila je izmjenu propisa o zaštiti na radu, te pozvala žene da "iziđu iz fusnota".

Sindikalna povjerenica u Pamučnoj industriji Duga Resa Višnja Pavlić ustvrdila je da je u Hrvatskoj rizično biti sindikalna povjerenica. To je obrazložila vlastitim primjerom, kada je, kako je kazala, javno iznjela svoje sumnje da bivši stečajni upravitelj vodi kriminalne radnje oko završetka stečaja u toj pamučnoj industriji, te je zbog toga dobila otkaz.

Potpredsjednica Hrvatskog sabora Željka Antunović novinarima je prokomentirala i slučaj radnica Dalmatinke Nove, rekavši kako je Dalmatinka Nova odavno propala, a u njenu budućnost jedino vjeruju još žene koje su tamo ostavile svoje zdravlje i svoj rad. Za te radnice država treba pronaći nova radna mjesta, mišljenja je Antunović.