SABORSKA PREVIRAVNJA

Plaće državnih dužnosnika određivat će Vlada

20.03.2009 u 14:25

Bionic
Reading

Hrvatski sabor je na prijedlog Vlade jednoglasno izmijenio Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika čije će plaće Vlada određivati uredbom, a odbijen je prijedlog SDP-a da se dužnosničke plaće u ovoj godini ne povećavaju za 6 posto temeljem kolektivnog ugovora

Prema izmijenjenom Zakonu, osnovica za obračun plaća državnih dužnosnika određivat će se posebnom odlukom Vlade, a ne vezivanjem uz osnovicu za obračun plaće državnih službenika i namještenika. Plaće dužnosnika utvrđivat će se množenjem osnovice za obračun plaće s koeficijentom utvrđenim za određene dužnosnike.

Sabor je izmijenio i Zakon o posebnom porezu na duhanske proizvode, po kojemu će se od 1. lipnja uvesti europski trošarinski sustav oporezivanja cigareta, odnosno ista specifična stopa poreza na sve cigarete u iznosu od 180 kuna za tisuću komada. Istovremeno, zadržat će se proporcionalni posebni porez od 30 posto od maloprodajne cijene cigareta. Od 1. lipnja bi tako na sve tri skupine cigareta (A, B i C) trošarina bila 3,6 kuna po kutiji cigareta.

Zastupnici su 22. listopada proglasili "Danom svjesnosti o mucanju u Republici Hrvatskoj", te izglasali 17 zakonskih prijedloga koji se usklađuju sa Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi, u dijelu kojim se ukidaju općinska, gradska županijska poglavarstva i njihove ovlasti prenose na, nakon lokalnih izbora, neposredno izabrane načelnike općina, gradonačelnike i župane.

Izmijenjeni su tako zakoni o prostornom uređenju i gradnji, o komunalnom gospodarstvu, o društveno poticanoj stanogradnji, o financiranju javnih potreba u kulturi, o tehničkoj kulturi, o zaštiti od požara, o vatrogastvu, o zaštiti i spašavanju, o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, o pomorskom dobru i morskim lukama, o javnim cestama, o sprječavanju sukoba interesa, o obnovi i razvoju Grada Vukovara, o obnovi, o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, o zakupu i prodaji poslovnog prostora, te o referendumu.

Predložene izmjene Zakona o područjima i sjedištima prekršajnih sudova upućene su u treće čitanje, a odbijen niz zakonskih prijedloga iz SDP-ovog antirecesijskog paketa.

Dnevni red sjednice dopunjen je novim točkama, među kojima i prijedlogom ratifikacije Sjevernoatlantskog ugovora, na temelju kojega bi Hrvatska trebala postati punopravnom članicom NATO-a.