KUKURIKU NEMIRI

Većina glasova za 'Brijuni rivijeru', ali Fažana ne potpisuje

28.07.2011 u 21:07

Bionic
Reading

Vijećnici istarske Županijske skupštine na večerašnjoj su izvanrednoj sjednici u Pazinu većinom glasova poduprli prijedlog ugovora vlade o pokretanju projekta 'Brijuni rivijera' na tri mjesta - fažanskoj Pineti i pulskoj Hidrobazi te na otoku Sv. Katarina-Monumenti. Međutim, Fažana ne potpisuje projekt 'Brijuni rivijera'

Prijedlog ugovora poduprla su 22 vijećnika iz IDS-a, HDZ-a i HSLS-a, njih devet bilo je protiv (SDP, Ladonja i HSU), a vijećnica HNS-a bila je suzdržana.

Istarski župan Ivan Jakovčić rekao je da je taj ugovor, koji će se sutra potpisati na Brijunima, osim od vlade i ministarstava, dobio 'zeleno svjetlo' i od Državnog odvjetništva, što je, kako je rekao, samo dokaz da u tom projektu 'nema skrivenih igrica'.
'U ovome trenutku imamo realnu šansu da se projekt napokon počinje ostvarivati', rekao je Jakovčić i dodao kako vjeruje da će time najviše dobiti lokalna samouprava jer je u državnom vlasništvu više od 70 posto tog područja.

Dodao je kako se time, s obzirom na to da bi država u tom slučaju prepustila prihode tvrtki 'Brijuni rivijera', omogućuje da ta tvrtka ostvari prihode kako bi mogla obnavljati ugostiteljsko-hotelijerske sadržaje na Brijunima.

'To je između ostalog i politički projekt jer je rođen kao projekt u politici', poručio je Jakovčić.

Predsjednik istarske Županijske skupštine Dino Kozlevac, koji je ujedno i čelnik istarskoga SDP-a, rekao je da ta stranka potpuno podupire taj projekt, ali se, kako je dodao, protivi 'potpisivanju ugovora 'Brijuni rivijera' s vlašću u predizborno vrijeme, svega tri mjeseca prije izbora'.

Predsjednik Ladonje Plinio Cuccurin ustvrdio je pak kako ga ne bi začudilo da se kao mogući ulagači za taj projekt jave oni o kojima se govori u posljednjih godinu dana u medijima i koji su 'potencijalno interesno povezani s IDS-om'.

Vijećnici istarske Županijske skupštine večeras su poduprli danas potpisani sporazum o sufinanciranju izgradnje nove pulske Opće bolnice. O tome se međutim nisu očitovali vijećnici Ladonje, koji su prilikom glasovanja napustili dvoranu.

Fažana ne potpisuje projekt 'Brijuni rivijera'

Načelnica općine Fažane Ada Damjanac neće u petak na Brijunima potpisati ugovor o provedbi razvojnog programa 'Brijuni rivijera' na lokacijama Pineta, Hidrobaza i Sveta Katarina-Monumenti jer je fažansko Općinsko vijeće na sjednici u četvrtak donijelo odluku o davanju uvjetne suglasnosti na prijedlog ugovora o provedbi razvojnog programa 'Brijuni rivijera', a nije dalo suglasnost na konačan prijedlog spomenutog ugovora koji su izglasovali gradovi Pula i Vodnjan.

'Općina Fažana jest za projekt 'Brijuni rivijera', ali pod uvjetom da se u ugovor uvrste sve naše primjedbe, što nije učinjeno', rekla je večeras načelnica Damjanac i dodala kako nitko od njih 'nema pravo dati svoje nekretnine na 66 godina, a da pritom nema uvida što će se s njima raditi'.

Za uvjetnu suglasnost na prijedlog spomenutog ugovora glasovalo je pet SDP-ovih vijećnika, vijećnik HSU-a i nositelj Nezavisne liste Mirko Novak. Protiv te odluke bilo je i pet IDS-ovih vijećnika, a suzdržan je bio vijećnik HDZ-a.

Istarski župan Ivan Jakovčić večeras je u izjavi za Hinu izrazio žaljenje zbog takve odluke fažanskog Općinskog vijeća jer time, kako je rekao, 'Fažana neće zasad ući u najveći razvojni program' tog dijela Istre.

Ističući kako vjeruje da će se uskoro 'stvoriti uvjeti i za to', Jakovčić je potvrdio da će se sutra neovisno o toj odluci potpisati ugovor na Brijunima, ali će se zasad iz projekta izostaviti područje Pinete koje pripada općini Fažani.