ZAVOD ZA SUDSKU MEDICINU

Identificirano deset žrtava iz Domovinskog rata

20.03.2009 u 13:57

Bionic
Reading

Na zagrebačkom Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku članovi obitelji danas su identificirali deset žrtava iz Domovinskog rata s početka agresija na Republiku Hrvatsku - pet hrvatskih branitelja i pet civila čiji su posmrtni ostaci pronađeni i ekshumirani iz masovnih i pojedinačnih grobnica na području Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Sisačko-moslavačke županije

ZAGREB - Identifikaciji je nazočila i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

"Identificirana je još jedna žrtva iz najveće masovne grobnice u Vukovaru gdje je pronađeno 938 žrtava, te se sa današnjom identifikacijom broj identificiranih žrtava iz te masovne grobnice povećava na 815", rekla je potpredsjednica i ministrica Kosor.

"Identificiramo danas i hrvatskog branitelja pronađenog u masovnoj grobnici u Plavićevcu i tako broj identificiranih žrtava iz te grobnice raste na deset i tim postupkom smo sve žrtve iz te grobnice identificirali", rekla je Kosor.

Navela je da je jedna, nažalost, tužna zanimljivost da je među žrtvama koje su danas identificirane i jedna gospođa pronađena u masovnoj grobnici u Okučanima 2005. godine, a pokazalo se da je ona jedna od bolesnica iz Psihijatrijske bolnice u Pakracu. Dakle, i oni su, evo, ubijani, rekla je Kosor.

Istaknula je da su sve osobe koje su danas identificirane na Popisu zatočenih i nestalih iz 1991., odnosno 1992. godine.

"Današnjim danom broj identificiranih žrtava raste i sada broj nestalih s početka agresije na Hrvatsku nakon ove identifikacije jest 1052 osobe", naglasila je Kosor, podsjetivši da su do danas to bile 1062 osobe.

"Ukupno smo iz masovnih i pojedinačnih grobnica ekshumirali 3720 branitelja i civila i sa današnjom identifikacijom broj identificiranih je 3136, što znači 84,61 posto identificiranih žrtava od eksumiranih", rekla je Kosor. Navela je da se i dalje najviše nestalih osoba traži na području Vukovarsko-srijemske županije.

"Taj naš trud i rad koji je često uistinu mukotrpan neće zastati dok ne pronađemo posljednju žrtvu", poručila je potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor. Najavila je da ovih dana ponovno počinju istražne radnje na mjestu mogućih masovnih ili pojedinačnih grobnica.