POLANČEC U USKOKU

Maček i Štern nagovarali su me da Inu predamo Rusima

28.07.2011 u 08:59

Bionic
Reading

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec u USKOK-u je dao svoj iskaz u sklopu istrage o mitu što ga je Ivo Sanader navodno primio od mađarskog MOL-a. Kako doznaje Novi list Polančec, kojeg se sumnjiči kao pomagača u počinjenju kaznenog djela, detaljno je pričao o svojoj ulozi Vladinog pregovarača tijekom pregovaračkog procesa s Mađarima o izmjeni dioničkog ugovora Ine

Govorio je o desetak prezentacija što ih je u raznim fazama pregovora održao na sjednicama predsjedništva HDZ-a, sastancima čelnika vladajuće koalicije i na užim kabinetima Vlade.

Polančec je istražiteljima pričao i što se događalo na marginama tih pregovora u jesen 2008. godine, pa ih je tako upoznao i s činjenicom da je bilo ljudi koji su kod njega lobirali i za drugačija rješenja od izmjena dioničkog ugovora koje su bile na stolu.

Polančec je tvrdio da su u njegov ured u Ministarstvu gospodarstva zajedno došli bivši Vladin glasnogovornik Ratko Maček, koji se sada bavi konzaltingom i marketingom, i Davor Štern, u to vrijeme naftni konzultant, a danas predsjednik Nadzornog odbora Ine, piše Novi list

'Njih dvojica su htjeli da ja lobiram u Vladi, kod premijera Ive Sanadera, za transakciju kojom bi Ina prešla u vlasništvo ruske kompanije Surgutnjeft. I to na taj način da bi MOL dionice Ine predao Surgutnjeftu, a istodobno bi Rusi dionice MOL-a dali Mađarima.

Odgovorio sam im da imam jasan mandat Vlade za pregovore o izmjeni dioničkog ugovora i da se jedino time bavim, rekao je, kako doznajemo, bivši potpredsjednik Vlade u ponedjeljak u USKOK-u.

Polančec je ispričao i da ga je nedugo prije tog razgovora u Ministarstvu gospodarstva, Maček zamolio da ga preporuči predstavnicima MOL-a jer je želio da njegova tvrtka MPR radi marketing za Inu.

Polančec je na jednoj pregovaračkoj rundi navodno spomenuo Mačekovo ime, no Mađari su mu odgovorili da znaju za njega, da su pregovarali s njim, ali da im se učinio preskupim, pa nije dogovorena poslovna suradnja. Kako doznajemo uskočki istražitelji nisu Polančeca ništa pitali o njegovim eventualnim saznanjima o navodnom mitu što ga je MOL uplaćivao za Sanadera.

Zanimalo ih je zašto nije funkcioniralo Povjerenstvo za Inu što ga je imenovala Vlada, u kojem su osim Polančeca bili Vedran Duvnjak, predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju, Igor Lučić, državni tajnik za e-Hrvatsku, Dražen Bošnjaković, tada državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa te tadašnji ministar financija Ivan Šuker.

Inače, sredinom prošlog mjeseca, USKOK je otvorio istragu protiv Sanadera, predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadyja i Polančeca zbog sumnji na primanje i davanje mita, odnosno zloupotrebu položaja i ovlasti.