OLUJNO JUGO

More poplavilo Rijeku, Pulu i Dalmaciju

01.12.2008 u 13:30

Bionic
Reading

Dio središta Rijeke i Pule jutros je poplavljen zbog podizanja mora izazvanog olujnim jugom. Veliki plimni val tijekom noći zahvatio je i gotovo cijelu Dalmaciju

Voda je ušla u neke stambene i poslovne prostore na rivi. Ribari kažu da je to uobičajeno za ovakve vremenske uvjete te da će se tijekom dana, ne stane li jugo, razina mora naizmjenično dizati i spuštati. Slično je i na području Umaga i Rovinja, javlja HRT

Snažan vjetar, koji puše još od jučer, podiže valove do dva metra na moru pred Rijekom, a razina uz obalu u luci i uokolo znatno je viša od uobičajene, pa su poplavljeni gatovi u putničkoj luci i nekoliko ulica.More je prekrilo Gat Karoline Riječke na kojem je postavljen šator u kojem će idućih mjeseci biti klizalište. Danas ne radi gradska tržnica jer je mjesto gdje se inače nalaze štandovi poplavljeno s desetak centimetara mora.

Vatrogasci iz riječke javne profesionalne postrojbe jutros su intervenirali šest puta, uglavnom crpeći vodu iz podrumskih prostorija. Srušilo se i jedno stablo te otkinuo lim s krova zgrade.

Zbog vjetra potpuno je prekinuta trajektna veza Brestova-Porozina, na liniji Valbiska-Merag trajekti prevoze osobne automobile i manje kamione, a na liniji Jablanac-Mišnjak samo osobne automobile, doznaje se iz Regionalnog centra 112.

Jako jugo i velika plima prouzročili su Zadranima probleme. Većina brodova kasnila je s isplovljavanjem. More je na više mjesta prešlo visinu obale.

Šibenski predio Dolac u starom dijelu grada osvanuo je prekriven morem. Ovako visoku plimu ne pamte ni najstariji Dolačani. U toj četvrti došlo je i do poplava u kafićima uz obalu.

Plima je jutros prekrila i vodičku rivu, a more je dodatno nanosilo i jako jugo. Vozači koji su trebali proći rivom okrenuli bi svoje automobile da ih more doslovno ne proguta. Poneki automobil je ostao parkiran na rivi, izložen na milost i nemilost moru, vjetru i valovima. More se 'izlilo' i poplavilo ulice i trgove trogirskog predjela Pasike.