MORH POTVRDIO

Nema oštećenja na hrvatskim helikopterima u misiji KFOR-a

27.07.2011 u 19:01

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) izvijestilo je danas da na hrvatskim helikopterima na koje je pucano sa zemlje na sjeveru Kosova nije bilo nikakvih oštećenja, niti su posade helikoptera primijetile da je na njih bila otvorena vatra, a načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general pukovnik Drago Lovrić rekao je kako se ne može ni potvrditi, ni demantirati da je u srijedu na sjeveru Kosova bilo pucano prema hrvatskom helikopteru

KFOR-ove službe na zemlji zamijetile su pješačku vatru u zoni leta helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, o čemu su izvijestile zapovjednika hrvatskog kontingenta u KFOR-u, no posade helikoptera tijekom obavljanja zadaća nisu uočile otvaranje vatre na njih, niti su helikopteri oštećeni, rekao je za Hinu glasnogovornik ministarstva obrane Goran Grošinić

Helikopteri, koji djeluju u sastavu misije KFOR-a, obavljaju prijevoz na temelju zapovijedi iz zapovjedništva KFOR-a te ni jednu od zadaća nisu, niti će obavljati izvan tog okvira, istaknuo je glasnogovornik MORH-a.

Pojedini hrvatski mediji objavili su danas da je na sjeveru Kosova pucano na hrvatske helikoptere koji su prevozili kosovsku policiju prema graničnim prijelazima u Jarinju i Brnjaku, gdje su se u utorak sukobili kosovska policija i lokalni Srbi, pri čemu je jedan kosovski policajac poginuo.

Načelnik GS OSRH Lovrić o izgredu s hrvatskim helikopteriima na Kosovu

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general pukovnik Drago Lovrić rekao je danas kako se ne može ni potvrditi, ni demantirati da je danas na sjeveru Kosova bilo pucano prema hrvatskom helikopteru.

Upitan je li pucano samo prema indicijama s obzirom na to da je na helikopteru jasno vidljiv hrvatski grb, general Lovrić je za Dnevnik HRT-a rekao kako ne bi rekao da je pucano samo zbog indicija, već je vjerojatno netko tko nije zadovoljan sa stanjem na Kosovu djelovao prema helikopteru ili prema zemlji, tako da bi se to moglo protumačiti da je djelovano prema helikopteru.

'Uopće ne znači da je bilo djelovano prema helikopteru, a i zapovjednik KFOR-a je rekao kako se sumnja da je bilo djelovanje, pa mi ne možemo ni potvrditi ni demantirati da je bilo djelovanje prema helikopteru, ali se može reći da je bila neka vrsta djelovanja koja se može označiti kao ugrožavanje sigurnosti naših helikoptera', ustvrdio je.

Podsjetio je da u tijeku današnjeg izvršenja zadaće helikopterske posade nisu primijetile da je djelovano sa zemlje na njih, no kad su sletjeli, bili su upozoreni da je na jedan od helikoptera pucano dok je slijetao na stadion u Kosovskoj Mitrovici. Drži kako je upitno je li djelovano na helikopter ili prema helikopteru ili je djelovano sa zemlje, 'ali se to moglo ocijeniti kao djelovanje prema helikopteru. Nije bilo ni ozlijeđenih niti je letjelica oštećena, niti je bilo ikakvih indicija koje bi upozorile na narušavanje sigurnosti naših pripadnika', rekao je Lovrić.

Podsjetio je da se Hrvatska vojska na Kosovu nalazi od 16. lipnja 2009. s dva helikoptera i 20 pripadnika oružanih snaga. U tom razdoblju ostvarili smo više od tisuću sati leta i u skladu sa zapovijedima zapovjednika KFOR-a koji ima ovlasti zapovijedanja hrvatskim snagama prevezli više od 13.000 različitih putnika, od diplomatskih osoba, vojnih predstavnika, predstavnika NATO-a, pripadnika KFOR-a do srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

Na upit što ako se stanje na Kosovu pogorša, Lovrić je rekao kako NATO ima velik instrumentarij djelovanja te će prije svega političkim sredstvima pokušati stabilizirati stanje na Kosovu, a uz to ima i druga sredstva kojima može djelovati.