POKROVAC IPAK NEZADOVOLJAN

'Ili 1,60 kuna za pšenicu ili ćemo u prosvjede'

27.07.2011 u 13:24

Bionic
Reading

Sindikat hrvatskih seljaka odbio je danas dogovor 'nekih seljačkih vođa' te otkupljivača pšenice i Vlade o otkupnoj cijeni najvažnije krušarice i isplati poticaja te najavio moguće prosvjede od 15. kolovoza

Uz cijenu pšenice od kunu i 60 lipa po kilogramu, poljoprivredni proizvođači okupljeni u Sindikat hrvatskih seljaka zatražili su od Vlade isplatu zaostalih potpora u ratarstvu i stočarstvu, uključujući kapitalna ulaganja.

Sindikalni vođa Tomislav Pokrovac s medijske je konferencije u Retkovcima dao Vladi rok za ispunjenje postavljenih zahtjeva do 15. kolovoza, nakon čega će, ukoliko ti zahtjevi ne budu ispunjeni, uslijediti blokade autocesta i graničnih prijelaza.

'Zahtijevamo formiranje cijene pšenice od 1,60 kuna po kilogramu te formiranje skladišnica i isplatu potpora u tekućoj godini do jesenske sjetve. Seljaci traže i legalizaciju poljoprivrednih objekata, štala i svinjaca', poručio je Pokrovac.

Posebno je ogorčen na sazivanje sastanaka, poput nedavnoga u Slavonskom Brodu, za koji je rekao da je 'organiziran tako da je sve bilo unaprijed dogovoreno, a seljaci još jedanput prevareni'.

'Građanima koje se plaši da će poskupiti kruh ako otkupna cijena pšenice bude kunu i 60 lipa poručujem da u ukupnoj cijeni kruha najmanje sudjeluje cijena pšenice, a najviše zarada pekara i trgovaca', upozorio je Pokrovac.

Udruge poljoprivrednika, njih 45, jučer su namjeravale održati prosvjed i blokirati 20 prometnica u osam županija. Od toga su odustale zbog postizanja dogovora s Ministarstvom poljoprivrede i otkupljivačima pšenice pa su se prosvjedi upozorenja održali samo na tri mjesta u Osječko-baranjskoj županiji.