Hrvatska CVRTILA OBJAŠNJAVA

U Hrvatskoj ima ekstremnih, no ne i terorističkih skupina

Masakr u Norveškoj uznemirio je cijelu Europu, pa i Hrvatsku, no iako su svi odmah uprli prst u europsku ekstremnu desnicu, ekstremne skupine u Hrvatskoj još ne daju naznake da su spremne na terorističke činove, uvjeren je profesor Fakulteta političkih znanosti Vlatko Cvrtila

Kada se pogleda razvoj u zadnjih 10 godina te izražavanje ksenofobije i šovinizma u Hrvatskoj, ne može se govoriti da u Hrvatskoj postoji neka organizirana skupina koja bi se uključila u organiziranje aktivnosti poput ove koju je u Norveškoj izveo Anders Behring Breivik.

'U Hrvatskoj postoji netrpeljivost na ksenofobnoj i šovinističkoj razini, ali ne i neke konkretne terorističke akcije', kazao nam je Cvrtila, dodavši da se u Norveškoj radilo o pojedincu koji je za cilj očito imao posijati strah i koji je opravdanje tražio u nekim ideologijama.

No činjenica je da smo prethodnih godina bili svjedoci napada skinheada, ali i napada na i nakon gej parada u Zagrebu, s kojima se često povezivalo, primjerice, Hrvatsku čistu stranku prava. 'To je bilo prije svega verbalno nasilje te pojedinačni incidenti s fizičkim nasiljem, i to skupina koje su javno izražavale svoju netrpeljivost. Problem su skupine koje tajno rade i tajno pripremaju žešće akcije. U Hrvatskoj imamo ekstremizam, no to nije pretpostavka za neke organizirane akcije poput ove u Norveškoj', kazao je Cvrtila.

Ekstremne skupine u Hrvatskoj, nadodao je, javno i iz sebi razumljivih razloga javno iskazuju netrpeljivost, no uvjeren je da sve strukture koje su zadužene za sigurnost nadziru to te da policija ima sve pod kontrolom.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još