RASTE EUROOPTIMIZAM

Ulazak u EU podržava 52 posto Hrvata

26.07.2011 u 13:45

Bionic
Reading

Za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ukoliko bi se referendum održao danas, glasovalo bi 52 posto građana, njih 38 posto bilo bi protiv, a 10 posto još uvijek je neodlučno – pokazuju najnovija istraživanja agencije Ipsos Puls

U istraživanju javnog mnijenja pod nazivom 'Stavovi građana Hrvatske prema Europskoj uniji', koje je od agencije Ipsos Puls naručilo Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, porastao je u odnosu na prošli mjesec udio građana koji bi glasali za ulazak Hrvatske u EU.

Procijenjeno je kako je na poboljšanu klimu raspoloženja utjecao završetak pregovora s Unijom, pa je posebice porastao udio onih koji bi sigurno glasali za ulazak, odnosno značajno je pao udio onih koji sigurno ne bi glasali za pristupanje EU.

Od onih koji bi glasali za ulazak u EU, njih 34 posto sigurno bi glasalo, dok bi preostalih 18 posto vjerojatno glasalo za intergriranje s europskom zajednicom naroda. Nasuprot njima, odlučno se pristupanju Uniji protivi 24 posto ispitanika, dok bi njih 14 posto na referendumu vjerojatno zaokružilo NE. Ostalih 10 posto još uvijek ne zna donosi li članstvo u EU pozitivne promjene ili ne.

Na referendum bi, ukoliko bi se on u skorije vrijeme održao, sigurno izašlo dvije trećine ispitanih građana, a njih još 15 posto bi to vjerojatno učinilo. S druge strane, oko četiri posto građana navodi kako vjerojatno ne bi izašlo na referendum, dok 11 posto sigurno ne bi izašlo pred biračke kutije. Tri posto nije sigurno hoće li na referendum.

Od onih koji bi izašli na referendum - 60 posto ZA

Zanimljiv je i podatak kako bi od ispitanika koji bi izašli na referendum, njih 60 posto glasalo ZA pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, što je porast od tri posto u odnosu na lipanj. Trećina bi glasala PROTIV (u odnosu na 37 posto u lipnju), dok postotak onih koji ne znaju kako bi glasali iznosi oko šest posto što je neznatno sniženje, odnosno tek jedan posto u odnosu na mjesec prije.

Demografski gledano, najviše potpore ulasku u Uniju daju osobe između 25 i 34 godine, odnosno osobe starosti od 55 do 64 godine, dok su najveći euroskeptici mladi između 18 i 24. Najveću potporu EU uživa među osobama s fakultetskom diplomom i žiteljima gradova do 100.000 stanovnika te onima koji žive na sjeveru Hrvatske. Najveći euroskeptici žive u Lici i na Banovini.

Zanimljivi su i usporedni podaci s istraživanjima provedenim u proteklih pet godina. Za Uniju je uglavnom kod svakog istraživanja bilo oko polovice ispitanika, no u lipnju 2009. godine bilježi se rekordna razina euroskepticizma (samo 37 posto građana bilo je za Uniju, dok je u isto vrijeme njih čak 43 posto bilo protiv, uz 20 posto neodlučnih). Uz studeni prošle godine, rezultat iz posljednjeg istraživanja zapravo je najviša razina europskog optimizma

Agencija Ipsos Puls provela je posljednje istraživanje putem osobnih intervjua u kućanstvima ispitanika. Na njihova pitanja je, između 1. i 20. srpnja, odgovorilo 943 ispitanika.