PREDSJEDNIKU SABORA POZLILO

Bebić stabilno, nema znakova infarkta

Bionic
Reading

Stanje predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića je stabilno i zadovoljavajuće, a zasad će ostati na Intenzivnoj koronarnoj jedinici splitskog KBC-a, izvijestio je ravnatelj splitskog KBC-a Dujomir Marasović nakon što je po drugi put obišao Bebića, kojemu je u ponedjeljak poslijepodne pozlilo na godišnjem odmoru i potom je helikopterom prevezen u splitsku bolnicu

Po Marasovićevim riječima, kod Bebića je ostao docent dr. Vuković, a sve daljnje informacije o Bebićevom zdravlju davat će Ministarstvo zdravstva i ministar Darko Milinović jer je riječ o Predsjedniku Sabora. Također je rekao kako je preuranjeno govoriti koliko bi Bebić mogao ostati u bolnici.

Na upit novinara je li isključen infarkt kod Bebića, Marasović je istaknuo kako nema sigurnih znakova infarkta miokarda, a to, kazao je, ne znači da je isključen. 'Ništa nije isključeno, vidjet ćemo poslije pretrage', dodao je Marasović.

Marasović je već ranije rekao kako nema sigurnih znakova infarkta kod pacijenta te de se ne može reći da mu je život ugrožen: 'Ne mogu reći je li mu život ugrožen, međutim nema sigurnih znakova infarkta miokarda', rekao je Marasović pri izlasku iz intenzivne koronarne jedinice KBC-a Split u koju je smješten Bebić nakon što je dovezen u tu zdravstvenu ustanovu.

Dr. Marasović je izvijestio da je Bebiću napravljen EKG nakon čega će uslijediti krvne i ostale pretrage kojima će se utvrditi o čemu se radi: 'U medicini nema sumnji, rade se pretrage i nakon toga vidjet ćemo. Reklo bi se, koliko se moglo vidjeti, da ne bi trebalo biti ništa loše'.

Da prvi dijagnostički postupci ne ukazuju na akutni infarkt miokarda kod Bebića, priopćenjem je potvrdio i ministar zdravstva Darko Milinović. 'Predsjednik Hrvatskoga sabora, g. Luka Bebić, tijekom poslijepodnevnih sati primljen je u Klinički bolnički centar Split zbog zdravstvenih tegoba. Prvi dijagnostički postupci ne ukazuju na akutni infarkt miokarda. Ostali dijagnostički postupci su u tijeku', kaže se u priopćenju Milinovića.

U posjet je Bebiću u ponedjeljak na večer stigao potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks. 'Nazvao sam prijatelja Luku prije sat vremena i razgovarao s njim, a on je pri tomu zvučao dobro', kazao je Šeks novinarima pri dolasku u splitski KBC. Šeks je istaknuo kako je Bebić bio među prvima koji je njega posjetio prije godinu i pol dana kada je on doživio infarkt.

Bebića je u bolnici posjetio i župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader, koji je rekao novinarima kako je s Bebićem razmjenio nekoliko rečenica. Bebić mu je, rekao je Sanader, kazao da je možda nakon brzog tempa opasno usporiti ritam na godišnjem odmoru. Dodao je da mu, kao laiku, Bebić izgleda dobro.

U posjet Bebiću navodno bi trebala doći i premijerka Jadranka Kosor, a dosad su ga posjetili i kćerka Asja te sin Ante i nevjesta Krunoslava. Izašli su na stražnja vrata splitske bolnice. Kako Večernji list neslužbeno doznaje, Lukina supruga Gerda Bebić ima virozu zbog čega nije stigla u bolnicu.

Prvotne sumnje u infarkt

Da je Bebiću pozlilo prilikom obiteljskoga ručka u Kominu, gdje je na godišnjem odmoru, pa je zbog zdravstvenih poteškoća oko 18 sati prevezen helikopterom u KBC Split, prvi je službeno potvrdio Milinović. Naime, da je Bebić navodno doživio infarkt te da je helikopterom Hrvatske vojske prevezen u splitsku bolnicu, nakon što mu je pomoć pružena na Hitnoj pomoći u Metkoviću, javio je Večernji list

U Splitu je Bebića dočekao ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split dr. Dujomir Marasović, inače predsjednik splitskog HDZ-a. Prema njegovim riječima, Bebić je došao u lošem stanju u splitsku bolnicu, međutim, sada već priča sa liječnikom i nema znakova infarkta, ali istaknuo i da treba provesti pretrage.

Bebiću je bolje, u prihvatljivom je stanju i može razgovarati, ali tek treba utvrditi štetu na srcu, kazao je Marasović. 'Javio sam mu se, prepoznao me', rekao je još Marasović, koji je Bebića dočekao kad je kolima hitne pomoći prebačen sa heliodroma u bolničku zgradu i kazao mu: 'Hej Luka', a Bebić mu je odvratio: 'Ej Duje'.

'Malo sam ga ohrabrio, izgledao je jako loše, međutim sad je već bolje', kazao je Marasović, dodavši da ne zna gdje je i kada pozlilo Bebiću, niti o čemu se radi, ali nedvojbeno je da su u pitanju srčane tegobe, no ipak za detalje treba pričekati rezultate dijagnostike.

'Predsjednik Hrvatskoga sabora, g. Luka Bebić, tijekom poslijepodnevnih sati primljen je u Klinički bolnički centar Split zbog zdravstvenih tegoba. U tijeku je dijagnostički postupak, nakon čega će javnost biti informirana u zdravstvenom stanju g. Luke Bebića', priopćenje je iz Ministarstva zdravstva.

Vijest o Bebićevom infarktu premijerku Jadranku Kosor zatekla je pri povratku s Raba, a kako javlja dnevnik.hr, odmah je stupila u kontakt s liječnicima splitske bolnice, a stalno je i u kontaktu s obitelji predsjednika Sabora.

I predsjednik Ivo Josipović, kojega je vijest zatekla pri povratku s kratkog odmora iz Baške Vode, kontaktirao je liječnike u Splitu. Rekli su mu da je stanje Luke Bebića u redu te da je sve pod kontrolom.