VODENI ISUS NA SLJEMENU

'Jezero nije megalomanski, nego idiotski projekt'

26.07.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Za prošlotjednog posjeta Günthera Hujare, direktora FIS Svjetskog kupa, zagrebačkom Sljemenu ponovno se aktivirala priča o gradnji umjetnog jezera na sjevernim obroncima Medvednice. Ideja o gradnji jezera stara je gotovo koliko se u Zagrebu održavaju utrke svjetskog skijaškog kupa jer postojeći kapaciteti nisu dostatni za zasnježivanje staze

Sam Hujare napomeno je da Zagrebu za još jedan iskorak treba baš jezero. Riječi direktora FIS-a bile su melem za uši gradonačelnika Milana Bandića koji je nekoliko dana nakon toga odlučio putem svoje Facebook stranice elaborirati zašto Zagreb treba jezero na Medvednici.

U pet točaka gradonačelnik građanima pojašnjava da je ljeti je jezero nužno kao protupožarna zaštita, zatim navodi da bi zbog sve toplijih zima jezero bi produžilo skijašku sezonu, u njega bi se sabirala kišnica i oborinske vode što bi smanjilo bi potrebu za kupovanjem vode i punjenje jezera, održavanje dviju utrka Svjetskog kupa besplatna je reklama za Zagreb i na koncu, mišljenja je Bandić, jezero bi donijelo i ljetni turizam jer su, prema projektu, oko jezera predviđeni turistički sadržaji.

Ono što Bandić ne navodi je površina jezera, njegov kapacitet, mišljenja o opasnostima za devastiranje parka prirode, koliko to poskupljuje projekt, kakvi su kumulativni učinci ovog projekta nakon gradnje drugih infrastrukturnih, turističkih i rekreativnih građevina koje već postoje i, u konačnici, cijena.

Cijela priča oko gradnje u Parku prirode zapela je u Ministarstvu zaštite okoliša koje gradonačelnik sada pritišće da u izmjene i dopune prostornog plana unese upravo izmjene koje bi omogućile gradnju jezera, ali i popratnih ugostiteljskih objekata.

Unatoč pokušaju da dobijemo kakave suvisle odgovore na neka pitanja, iz Ministarstva su nakon tri dana mozganja poslali tek šturo priopćenje u kojem stoji da je 'prostorni plan parka prirode Medvednica u pripremi za javnu raspravu te će tada biti pravo vrijeme za raspravu o svim primjedbama i prijedlozima'.

Direktor Trgovačkog društva Sljeme Medvednica Drago Žiljak ističe da se s prostornim planom PP Medvednica oteže već dvadeset godina i da po tom pitanju treba nešto napraviti.

'Činjenica je da zbog sve toplijih zima imamo problema sa zasnježivanjem staze. Jezero ne bi služilo samo za Snježnu kraljicu, već bi se koristilo za cijelu skijašku sezonu. Bilo bi kapaciteta 40.000 m3, a osim za skijalište, koristilo bi se i kao protupožarna zaštita. Riječ je zapravo o dva manja jezera koja bi se nalazila jedno pored drugoga determinirana malom visinskom razlikom od par metara. Još prije osam godina tvrtka Geokon napravila je geotehnički elaborat i tu je sve stalo.

Jezero bi u potpunosti bi bilo prilagođeno prostoru u kojem se nalazi. Uz sve navedeno, s njim bismo puno manje vode morali tlačiti pumpama u postojeći vodosprem. Trošili bi, dakle, manje struje i vode. Naravno, sve mora proći resorno ministarstvo, potom Sabor treba izglasati plan, a nužna je i studija utjecaja na okoliš', kazao je Žiljak

Žiljkovo mišljenje, kao ni mišljenje gradonačelnika Bandića, ne dijeli nezavisna gradska zastupnica i članica skupštinskog Odbora za prostorno uređenje Vera Petrinjak-Šimek

'Kad je Bandić započeo s projektom Snježna kraljica, govorila sam da je to Zagrebu nepotrebno i neisplativo. To tvrdim i danas. Sve je to jedna velika zabluda u koju ulupavamo silne milijune samo da bi se Bandić par minuta mogao slikati sa skijašima. Vrh Medvednice danas je devastiran i nadam se da će neka iduća vlast sve to otkazati i da će skijalište biti vraćeno u ruke rekreativnih skijaša.

Ideja o umjetnom jezeru nije megalomanski, nego idiotski projekt', ističe Petrinjak-Šimek i dodaje da cijela ideja suluda jer zime postaju sve toplije, a Medvednica je preniska i zemljopisno se nalazi previše južno da bi se na toj nadmorskoj visini odvijala vrhunska natjecanja.

Mirela Holy
, SDP-ova saborska zastupnica, potpredsjednica Odbora za zaštitu okoliša smatra daje ideja o gradnji jezera na Medvednici potpuno nebulozna.

'Riječ je o pretjerano invazivnom projektu koji će ugroziti biološku raznolikost i dovesti do erozije zemljišta. Takav megalomanski projekt je nebulozan i apsolutno nepotreban', zaključila je Holy.