PREDIZBORNO RASPOLOŽENJE

Građani vjeruju da Kukuriku koalicija može riješiti većinu problema

Bionic
Reading

U suradnji s agencijom IPSOS Puls, Dnevnik Nove TV istražio je kako građani gledaju na rješavanje gospodarskih problema, ali i kome više vjeruju da će te probleme riješiti, što će zasigurno biti jedna od top tema predizborne kampanje

Istraživanje je pokazalo da većina građana, njih čak 73 posto, očekuje da je cilj buduće vlade uvođenje reda u državne financije, pa makar pritom morala smanjiti neka prava. To očekivano žele glasači Kukuriku koalicije, njih 81 posto, ali i glasači HDZ-a (73 posto).

Iako su pojedine skupine burno reagirale na dosadašnje žešće pokušaje rezanja prava, istraživanje je pokazalo da su građani itekako svjesni teške situacije, ali i da je većina spremna na odricanja. Tako se s tvrdnjom analitičara da će, s obzirom da većina građana živi iznad svojih mogućnosti, trebati doći do zamrzavanja životnog standarda složilo 56 posto ispitanika, 33 posto ih se nije složilo s time, dok ih 11 posto ne zna. Da će morati obuzdati troškove, svjesniji su mlađi ljudi i oni višeg obrazovanja, dok su se, što se tiče stranačkih preferencija, glasači Kukuriku koalicije sa 60 posto izjasnili za zamrzavanje standarda, a HDZ-ovi sa 53 posto.

Rezanje nekih prava moglo bi donijeti i bodove na izborima. Naime, 28 posto građana kazalo je da bi sigurno glasali za stranku koja najavljuje rezanje državne potrošnje i smanjenje pojedinih prava. Njih 18 posto sigurno ne bi glasali za takvu stranku, dok će 17 njih odluku o tome za koga će glasati donijeti na temelju drugih pitanja. Istraživanje IPSOS-Pulsa i Dnevnika Nove TV pokazalo je i da su glasanju za stranku koja najavljuje rezanje državne potrošnje skloniji glasači Kukuriku koalicije (58 posto) nego glasači HDZ-a (42 posto).

Istraživanje je specificiralo i pojedine probleme koji najviše muče građane, pa se pokazalo da građani po pitanju borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala vjeruju da će s time bolje suočiti Kukuriku koalicija (41 posto) nego HDZ (30 posto). Kukuriku koalicija sposobnija je, prema istraživanju, i za izlazak iz ekonomske krize (45 posto - HDZ 20 posto), dovođenje u red državnih financija (50 posto - HDZ 18 posto) te otvaranje radnih mjesta (49 posto - HDZ 18 posto). HDZ-u, pokazalo je istraživanje, jedino leže pripreme zemlje za članstvo u EU - čak 39 posto ispitanika zaključilo je da je ta stranka sposobnija od Kukuriku koalicije, za koju se odlučilo 29 posto ispitanika.

Na pitanje tko će pak bolje voditi Vladu nakon izbora, 41 posto ispitanika odlučilo se za Zorana Milanovića, 19 posto za Jadranku Kosor, dok 28 posto smatra da bi vođenje Vlade bolje išlo nekome trećem. Očekivano su se birači svrstali ovisno iz koje stranke dolazi kandidat, no 11 posto HDZ-ovih birača ipak se odlučilo za Milanovića, dok se suprotno, za Kosor, odlučilo samo 2 posto birača Kukuriku koalicije.