Hrvatska ISTRAŽIVANJE GFK

Najviše vjerujemo bankama, najmanje strankama i Kosorici

  • Autor: V.Brkulj
  • 25.7.2011 12:42:33
  • 25.7.2011 12:14:49

Istraživanje GFK-a, na uzorku od tisuću ispitanika starijih od 15 godina, pokazalo je da građani Hrvatske najviše povjerenja imaju u osobe koje sami odaberu i s njima se druže. U drugoj su skupini znanstvenici, banke s kojima poslujemo, liječnici, HNB odnosno guverner te Crkva

Najviše povjerenja u prijatelje imaju Slavonci, koji na ljestvici od 1 do 7 ljudima s kojima se druže daju prosječnu ocjenu 6, dok istima najmanje vjeruju u Lici, na Baniji i Kordunu (4,7). Znanstvenicima se najviše vjeruje u Sjevernoj Hrvatskoj (5,2), baš kao i bankama s kojima se posluje (5,2) i liječnicima (5).

Sindikati padaju, policija raste

Političke stranke pale su na razinu (ne)povjerenja iz 2000. godine, a u padu su im se pridružili i radnički sindikati (2,8) koji su prije dvanaest godina imali ocjenu 3,3. Određeni rast povjerenja zabilježen je kod policije (3,5), prije više od desetljeća imali su (2,6).

Najmanje iskazano povjerenje znanstvenicima (4,6) i liječnicima (4,5) je u Lici, dok bankarima najmanje vjeruju Zagrepčani (4,5). Najviše povjerenja u Crkvu imaju Slavonci (5,5), a najmanje Istrani i Primorci (3,8). Guverneru Željku Rohatinskom najviše vjeruju Ličani (4,9), a najmanje Dalmatinci (4,6).

Unatoč skandalima s korupcijom i brojnim aferama, viši stupanj povjerenja uživaju još i profesori/učitelji, nadređeni na poslu, vojska i predsjednik države. Povjerenje u obrazovni sustav naviše je u sjevernoj Hrvatskoj (5,5), a najniže u Lici i Zagrebu (4,1). Na sjeveru Hrvatske najviše se vjeruje i nadređenima na poslu (4,8), a najmanje u Lici (4). Vojska dobar status uživa u Slavoniji (4,9), a najlošiji u Istri i Primorju (3,9).

Predsjedniku Ivi Josipoviću najviše vjeruju u Zagrebu i na sjeveru države (4,6), a najmanje u Dalmaciji iz koje dolazi (3,6). S druge strane, Jadranki Kosor, koja se nalazi pri samom dnu povjerenja, najviše vjeruju u Slavoniji (2,6), a najmanje u Istri, Primorju i Gorskom kotaru (1,9).

Iza nje na ljestvici (ne)povjerenja nalaze se samo političke stranke kojima su Slavonci dali ocjenu 2,6, dok su u svim ostalim regijama dobili  prosječnu ocjenu 1,9.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još