Hrvatska LIČKI MEDVJEDI

Vrh HRT-a iznad etičkog kodeksa

  • Autor: tportal.hr
  • 20.3.2009 9:01:48
  • 20.3.2009 8:56:20

Odlukom Ravnateljstva HRT-a o izmjenama i dopunama Etičkog kodeksa HRT-a, Etičko povjerenstvo HRT-a od danas pa nadalje više neće moći raspravljati o eventualnim povredama kodeksa od strane Glavnog ravnatelja HRT-a, baš kao što se neće baviti prijavama pisanim protiv njegovih prvih suradnika; ravnatelja podružnica, direktora i glavnih urednika

Pojednostavljeno rečeno, gotovo da više nema nikakve mogućnosti da se ponovi slučaj kada je novinarka Elizabeta Gojan zbog povrede kodeksa tužila Vanju Sutlića, a Etičko povjerenstvo ocijenilo da je Glavni ravnatelj HRT-a povrijedio kodeks kuće koju vodi. Jer, ako se netko i drzne podnijeti prijavu protiv čelništva HRT-a, o njoj neće više raspravljati Etičko povjerenstvo, već Ravnateljstvo u kojem to isto čelništvo sjedi, piše Novi list 

Izmjenom članka 66 Vanja Sutlić – jedini glavni ravnatelj ikada »osuđen« od Etičkog povjerenstva – ne samo da je tako zaštitio sebe od nekog novog etičkog posrnuća, već je uz ostale zaštitio od prijava i Blagu Markotu, Davora Mezulića, Josipa Guberinu, Duška Radića, Domagoja Burića i Hloverku Novak Srzić, odnosno sve one koje imenuje Programsko vijeće HRT-a. Posebice je pritom sporna zaštita uredničke postave, s obzirom na to da oni i nisu dio menadžmenta, već prvi među novinarskom kastom na Prisavlju, o kojoj Etičko povjerenstvo i raspravlja.

Kakogod bilo, Etičko povjerenstvo od danas će se baviti isključivo kršenjem etike od strane zaposlenika s nižih razina. No, ni taj posao nisu do daljnjega u mogućnosti činiti barem jedno dva mjeseca dok, po odluci Ravnateljstva, u članstvo ne kooptiraju dva vanjska člana. Pridružene članove imenuje i izabire Ravnateljstvo HRT-a iz redova stručnjaka pravne i ekonomske struke, a u sklopu područja korupcije i sukoba interesa. Zanimljivo, i prije nego li je odluka Ravnateljstva stigla do članova Etičkog povjerenstva, već su se javili zainteresirani stručnjaci, koji bi za svoju uslugu bili i honorirani.

Suočeno s blokadom rada, koja praktički omogućava zaposlenicima HRT-a da se nesmetano blate dokle god nemaju adrese kojoj bi mogli prijaviti povredu Kodeksa, sastalo se i Etičko povjerenstvo. Predsjednica Povjerenstva Biljana Domić nije međutim javno željela govoriti o nečem što je, kako reče, interni akt. Kako, pak, neslužbeno saznajemo, osim prosvjeda zbog činjenice da ih prije redizajna Kodeksa nitko nije kontaktirao, ništa više nisu mogli ni napraviti.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još