HUS TRAŽI:

Sindikalni referendum mora se održati prije izbora!

25.07.2011 u 10:33

Bionic
Reading

Iako se sindikalni referendum, takozvani 'referendum o referendumu' trebao održati istovremeno kada i referendum o pristupanju Europskoj uniji, zbog novonastalih okolnosti, to jest parlamentarnih izbora, Hrvatska udruga sindikata traži da se sindikalni referendum održi prije izbora

Sukladno dogovoru koalicijskih partnera parlamentarni izbori trebali bi biti održani početkom prosinca, dok će se pristupni ugovor potpisati po svemu sudeći na prijelazu studenoga u prosinac. Kako je propisano da se referendum o EU održava mjesec dana poslije potpisivanja ugovora, i sindikalni referendum se nikako neće održati prije izbora. Stoga su u HUS-u zatražili da se takva situacija izmijeni.

Naime, ukoliko bi parlamentarni izbori prethodili objedinjenom referendumu, postoji opravdana bojazan da do izjašnjavanja o postavljanju uvjeta za referendum građanskih inicijativa uopće ne dođe zbog dosad često izražene tendencije slabljenja odgovornosti političara za ispunjenje obećanog jednom kada izborni rezultati budu utvrđeni. Utoliko bismo nespremnost trenutne vlasti na prihvaćanje ovakvog prijedloga tumačili kao kršenje Sporazuma sa sindikalnim središnjicama, pri čijem su zaključivanju i Vlada i sindikati iskazivali sklonost ovakvom ishodu u slučaju promjene okolnosti koja je sada aktualna, stoji u priopćenju HUS-a.

HUS kao mjesec idealan za održavanje sindikalnog referenduma predlaže listopad. Održavanje referenduma o referendumu prije parlamentarnih izbora držimo i moralnom obvezom Vlade RH prema svim hrvatskim građanima koji su prošlog ljeta podržali sindikalnu inicijativu za zaštitu prava iz kolektivnog ugovora, što je čak i konzervativni Ustavni sud uvažio u svojoj odluci o referendumu. Olakšan pristup ovom institutu neposredne demokracije uistinu je prvorazredni interes svih hrvatskih građana, pa nespremnost vlasti na njegovo omogućavanje može jedino ukazati na interese kojima se ta vlast vodi, zaključuju u HUS-u.