PRVI REZULTATI

Zadovoljavajući urod pšenice, ječma i repice

24.07.2011 u 16:29

Bionic
Reading

Na poljima u Vukovarsko-srijemskoj županiji završila je žetva pšenice, ječma i uljane repice uz prosječne prinose veće od prošlogodišnjih koji su ipak, kod pšenice i ječma, manji od višegodišnjih prosječnih prinosa tih kultura, izvijestio je županijski Upravni odjel za poljoprivredu

Prosječni prinosi pšenice, kod 15 organizatora proizvodnje, iznosili su od 5 pa do 7 tona po hektaru i kod četiri organizatora su veći od trogodišnjega prosjeka na Vukovarsko-srijemskoj županiji koji iznosi 6,4 tone po hektaru, te se može reći da je prosječni urod pšenice za 0,8 tona veći od prošlogodišnjega, ali za 0,4 tone manji od višegodišnjih prosjeka, navodi se u izvješću.

Prosječni prinosi ječma, kod 15 organizatora proizvodnje, su od 4,5 pa do 6,5 tone po hektaru i kod pet organizatora su isti ili veći od trogodišnjega prosjeka na Vukovarsko-srijemskoj županiji koji iznosi 5,5 tone po hektaru. Ovogodišnji prosječni urod ječma je 0,9 tona veći od prošlogodišnjega, ali za 0,5 tone manji od višegodišnjih prosjeka.

Prema podacima iz izvješća, prosječni prinosi uljane repice su od 1,7 pa do 3,5 tone po hektaru i kod pet organizatora su veći od trogodišnjega prosjeka na Vukovarsko-srijemskoj županiji koji iznosi 2,8 tone po hektaru. Prosječni urod uljane repice za 1,1 tonu veći je od prošlogodišnjega i za 0,2 tone veći od višegodišnjih prosjeka.