GODIŠNJICA NESREĆE

Žrtvama pogibije u Rudinama isplaćeno 6,5 milijuna kuna

23.07.2011 u 14:11

Bionic
Reading

Polaganjem vijenaca i paljenjem šest svijeća na mjestu željezničke nesreće u Rudinama kod Kaštela danas je obilježena druga godišnjica pogibije šest putnika i ozlijeđivanja 55 u nagibnom vlaku koji je prometovao iz Zagreba za Split

Vijence i svijeće je na mjestu iskakanja vlaka iz tračnica položio ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta sa suradnicima i Upravom Hrvatskih željeznica. Uz ministra Kalmetu na polaganju vijenaca bili su predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, grada Kaštela, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, te direktori HŽ-ovih tvrtki.

'Došli smo položiti vijenac i odati počast žrtvama, te se sjetiti tih dana mada to nama nikad ne izlazi iz glava. Nakon ove nesreće promijenilo se to da Hrvatske željeznice iz dana u dan, koliko je moguće, sve više vode računa da sigurnost prometa bude što veća i da se ovakve stvari ne događaju', kazao je ministar Kalmeta.

Rekao je da je zadatak HŽ-a daljnje ulaganje u infrastrukturu i u sigurnost prometa, ali je dodao kako se, na žalost, u prometu događaju nesreće.

Predsjednik Uprave HŽ-a Zlatko Rogožar na pitanje novinara što je s istražnim povjerenstvom koje se navodno raspalo, a trebalo je istražiti uzrok nesreće, odgovorio je kako se 'istražno povjerenstvo nije raspalo, već nije završilo svoj posao'

'Završili su tek dio izvješća koje su trebali i nakon produžetka dva roka vidjeli smo da to neće završiti, pa smo sve prepustili istražnim organima. Oni će utvrditi uzrok nesreće u Rudinama', rekao je Rogožar.

Kako se moglo čuti, žrtvama nesreće je isplaćeno ukupno 6,5 milijuna kuna, a ovih dana bi još trebali isplatiti dodatnih 425.000 kuna. Preostao je još jedan odštetni zahtjev koji je zaprimljen u svibnju ove godine, no, kako je rekao Rogožar, tu se mora još provesti dokazni postupak.

Nesreća nagibnog vlaka u Rudinama dogodila se 24. srpnja 2009. u 12,06 sati i bila je najteža nesreća u dvadesetogodišnjoj povijesti Hrvatskih željeznica. U nesreći su poginuli Domagoj Alvir, Emil Gaj Andric, Lorraine Bodet, Petra Radić, Mira-Mirna Rogan i Krešimir Trajbar. Teško i lakše je bilo ozlijeđeno 50 osoba.