UGOVOR KUKURIKU KOALICIJE

S HDZ-om nitko neće ni u slučaju izbornog poraza!

23.07.2011 u 12:09

Bionic
Reading

Čelnici stranaka Kukuriku koalicije Zoran Milanović, Radimir Čačić, Ivan Jakovčić i Silvano Hrelja svojim su potpisima, u ime stranaka koje vode, jedni drugima zajamčili da nakon izbora 'ni u kojem slučaju neće koalirati s HDZ-om'

Takva obveza proizlazi iz članka 7. Sporazuma o zajedničkom izlasku na izbore za Hrvatski sabor, koji su 'kukuriku' čelnici potpisali još prošloga petka, ali sve do četvrtka, kada su ga ustupili iz SDP-a, nije bio javno objavljen u originalnom obliku, izvještava Novi list.

'Učenje na pogreškama'

Ugovornu odredbu o nekoaliranju s HDZ-om, politički analitičar Branko Caratan za HRT je objasnio kao učenje na pogreškama iz prošlosti. 'Radi se o tome da je u Račanovoj koaliciji lijevog centra bilo premještanja odnosno izlaska iz koalicije i da je jedan dio stranaka ili ljudi se priklonio onda desnoj strani', smatra Caratan.

O mogućem pristupu još nekih stranaka koalicijskoj vladi ili potpori neke treće stranke, nezavisnih zastupnika ili zastupnika manjina zajedničkoj vladi, stranke Kukuriku koalicije odlučivat će dogovorom. U posljednjem, devetom članku Sporazuma stranke raspodjeljuju i financijske obveze u omjeru 18 (SDP): 4(HNS): 1(IDS): 1(HSU) te limitiraju zajednički predizborni budžet na 15 milijuna kuna.

Drugim riječima, stranke Kukuriku koalicije obvezale su se međusobno na vjernost u dobru i zlu, odnosno jamče jedna drugoj da ni u slučaju izbornog poraza neće koalirati sa HDZ-om.

Sporazumom se stranke Kukuriku koalicije obvezuju da će na izborima za Sabor nastupiti na zajedničkim izbornim listama te sve do posljednjeg mjesta na listi precizno raspodjeljuju pozicije. Tako u članku 2. stoji da će na zajedničkim listama SDP-u pripasti 103 mjesta, HNS-u 23, HSU-u deset, a IDS-u četiri mjesta. Ukupno, 140 mjesta na listama iz čega proizlazi da Kukuriku koalicija ne namjerava izaći na izbore u jedinici za dijasporu niti da namjerava istaknuti liste u natjecanju za saborske mandate osigurane za pripadnike nacionalnih manjina.

Članak tri ključni je dio Sporazuma jer u njemu 'kukurikavci' raspodjeljuju ulazna odnosno izgledna mjesta na listama. U taj se posao krenulo s načelnim dogovorom da se ulaznim mjestima smatraju ona mjesta na listama koja su po rednom broju manja ili jednaka ukupnom broju zastupnika koje su te stranke osvojile na prošlim parlamentarnim izborima 2007. Primjerice, u osmoj izbornoj jedinici, 2007. stranke Kukuriku koalicije, tada nastupajući na odvojenim listama, osvojile su ukupno 11 mandata pa se stoga za izbore 2011. u toj izbornoj jedinici prvih 11 mjesta na listama smatra izglednim pozicijama. Prema Sporazumu, 56 izglednih mjesta na listama pripada SDP-u, 7 HNS-u, 3 IDS-u i 1 HSU-u. U osmoj, riječko-istarskoj izbornoj jedinici, SDP će imati prvo, treće, peto, sedmo, osmo, deveto i 11. mjesto na listi, IDS 2., šesto i 10, a HSU četvrto mjesto.

Ostala se smatraju neizglednim, a i ta se neizgledna mjesta dijele po posebnom ključu, a i precizan raspored podjele neizglednih pozicija dio je koalicijskog Sporazuma, preciznije članka petog dokumenta. HSU će imati kandidata u svakoj izbornoj jedinici, osim Silvana Hrelje na četvrtom mjestu u osmoj izbornoj jedinici, još će dva kandidata biti na visokim ulaznim mjestima u nekim drugim izbornim jedinicama. IDS će, pak, dobiti i 13. neizgledno mjesto u osmoj izbornoj jedinici, koje može biti dobitno za ulazak u Sabor ako Kukuriku koalicija osvoji vlast pa se prag na listi pomakne ulaskom nekih kandidata iz Primorsko-goranske županije u Milanovićevu vladu.

Članak 6. propisuje kako svaka stranka autonomno odlučuje tko će je na listama zastupati, ali druge stranke imaju pravo iznijeti primjedbe. U već spomenutom članku 7. stranke se obvezuju na formiranje zajedničke koalicijske vlade i odriču se koaliranja sa HDZ-om, ali je zanimljivo da ni jednom riječju nije određeno da SDP u toj Vladi daje premijera. Valjda se to između saveznika podrazumijeva.