KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ

'Ovo sa Sanaderom nisam mogla zamisliti ni u najluđim snovima'

22.07.2011 u 09:04

Bionic
Reading

Bila sam uvjerena da će karijera Ive Sanadera ići u sasvim drugom pravcu, otkrila je bivša ministrica vanjskih poslova i europskih integracija i bivša hrvatska veleposlanica u SAD-u Kolinda Grabar Kitarović u razgovoru za Novi list

Bivša ministrica vanjskih poslova i veleposlanica u SAD-u Kolinda Grabar-Kitarović polako se privikava na život u Bruxellesu kamo se preselila početkom srpnja kako bi preuzela novu dužnost, pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju. Za Novi list je otkrila da je iznimno zadovoljna prvim tjednima na novom radnom mjestu. Već je odradila jedan službeni put, i to u Istanbul na sastanak kontaktne skupine za Libiju.

Na pitanje iznenađuje li je Sanaderov politički pad i sumnje koje mu se stavljaju na teret, Grabar Kitarović je odgovorila: 'Moram kazati da ovo što se danas događa nisam mogla zamisliti ni u najluđim snovima. Štoviše, bila sam uvjerena da će njegova karijera ići u sasvim drugom pravcu...'

Predsjedniku Josipoviću i premijerki Kosor, koji se još uvijek ne mogu dogovoriti koga će imenovati veleposlanikom u Sjedinjenim Američkim Državama, spočitava se što je takvo važno mjesto već dulje prazno. No bivša hrvatska veleposlanica u SAD-u smatra da to nije velik propust budući da nije neuobičajeno imati privremenog otpravnika poslova, pa čak ni u Washingtonu.

'U vrijeme mojega mandata neke su države bile na razini otpravnika poslova i po godinu dana, neke mjesecima. Riječ je, primjerice, o državama kao što su Češka, Slovačka, Austrija, Bugarska, pa čak je i Francuska bila zastupljena na razini otpravnika poslova oko dva mjeseca. Bitno je da osoba koja vodi veleposlanstvo uživa ugled i poštovanje američke administracije i diplomatskog zbora te da je kompetentan sugovornik', kazala je Grabar Kitarović. Istaknula je, međutim, kako je uvijek bolje kad zemlja ima akreditiranog veleposlanika te kako bi bilo dobro postići dogovor o imenovanju nove osobe što je moguće prije.

Bivša ministrica vanjskih poslova i europskih integracija u vladi Ive Sanadera otkrila je kako nije očekivala da će hrvatski pregovori s Europskom unijom trajati ovoliko dugo.

'Doista nisam očekivala da će pregovori potrajati tako dugo. Učeći na iskustvu država koje su prije nas ušle u članstvo EU, računali smo tada da ćemo pregovarati oko dvije do dvije i pol godine, a i tadašnje je vodstvo uprave za proširenje EK to smatralo realnim ciljem. Moram podsjetiti da sam se prva usudila javno reći da Hrvatska neće ući u EU 2007. kako se to često ponavljalo. No činjenica jest da sam tada mislila da ćemo taj cilj ipak ostvariti ranije. Premalo je prostora u ovome intervjuu da bih ulazila u analizu uzroka. O tome ćete moći čitati u mojoj doktorskoj disertaciji koju nastojim završiti, no posao me malo usporava', pojasnila je Kolinda Grabar Kitarović.