DALIĆ ODGOVARA:

'Žao mi je što se Milanović ne razumije u financije'

21.07.2011 u 19:51

Bionic
Reading

Ministrica financija Martina Dalić ustvrdila je danas kako se predsjednik SDP-a Zoran Milanović ne razumije u upravljanje javnim financijama te da su njegove izjave u vezi s time nevjerodostojne

'Iznimno mi je žao što gospodin Milanović ne razumije metodologiju i način upravljanja javnim financijama', izjavila je novinarima ministrica Dalić

Podsjetila je da zaduženje, u prvome redu, ovisi o veličini starih dugova koji dospijevaju na naplatu. 'Tako smo u ovoj godini, između ostalog, morali i moramo vratiti zaduženja načinjena za vrijeme SDP-ove vlade', rekla je.

'Pa, jesmo li onda trebali reći da ćemo ukupan obujam potrebnih zaduženja u ovoj godini smanjiti tako da, primjerice, te dugove nećemo vratiti? Naravno da nismo jer upravljanje javnim financijama znači ujedno i odgovornost prema državi', naglasila je.

Potreba za zaduženjem smanjuje se i ograničava se, u prvome redu, smanjivanjem rashoda, objasnila je ministrica Dalić i dodala da je zato, na vladin prijedlog, saborska većina donijela odluku o zamrzavanju rashoda u ovoj godini i Zakon o fiskalnoj odgovornosti, koji znači smanjivanje rashoda, te da je SDP glasovao protiv svih tih odluka.

'Stoga smatram da su izjave Milanovića i nevjerodostojne jer ima i primjera na razini lokalne samouprave gdje upravlja SDP, a svi bi se trebali upitati koliki su dugovi i koliki su neplaćeni računi, primjerice, Zagrebačkog holdinga. Sve zajedno to ukazuje na nevjerodostojnost ovakvih njegovih izjava', ustvrdila je.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović vladinu je odluku o izdavanju novih obveznica, čime je Hrvatska zadužena za novih oko 5,8 milijarda kuna, ocijenio zaduživanjem za pokrivanje tekućih troškova te je rekao da takva praksa, koja u Hrvatskoj traje već godinama, treba prestati jer ona to više ne može izdržati.