OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

HDZ, HSP, HSU, HSS i HSLS zajedno na izbore

19.03.2009 u 16:51

Bionic
Reading

Koalicijski sporazum za lokalne izbore za osječko-baranjsku Županijsku skupštinu danas su u Osijeku potpisali predstavnici HDZ-a, HSP-a, HSU-a, HSLS-a i HSS-a

OSIJEK - Osim o zajedničkoj koalicijskoj listi, stranke su se dogovorile poduprijeti kandidaturu predsjednika osječko-baranjskoga HDZ-a Tomislava Ivića za župana te da će kandidati za dožupane biti iz HSS-a i HSU-a, a kandidat za predsjednika Županijske skupštine iz HSP-a.

Na konferenciji za novinare Ivić je ocijenio da je to "pobjednička koalicija" i "temelj za stabilnu i čvrstu vlast u Osječko-baranjskoj županiji u iduće četiri godine". Najavio je da bi sporazum idućih dana trebao biti potpisan i s predstavnicima manjinskih nacionalnih zajednica iz te županije.

Predsjednik osječko-baranjskoga HSP-a Danijel Srb rekao je kako vjeruje da će nakon izborne pobjede doći razdoblje ubrzanog razvoja Osječko-baranjske županije koja, dodao je, zaostaje za drugim hrvatskim županijama.

Pavo Šarčević, predsjednik županijskoga HSS-a, stranke koja u toj županiji trenutačno obnaša vlast s HDSSB-om i HSU-om, rekao je da je stranka pregovarala i s aktualnim koalicijskim partnerom HDSSB-om, ali je "našla zajednički jezik s tom koalicijom" te je "siguran da nisu pogriješili".

Na upit novinara o tome hoće li HSS poduprijeti jučerašnji zahtjev HSP-a za ostavkom župana Krešimira Bubala (HDSSB), o čemu bi se trebalo raspravljati na sjednici Županijske skupštine 21. ožujka, Šarčević je odgovorio kako je "to bila tema razgovora", ali su se stranke potpisnice današnjeg dogovora složile da će "najprije proslaviti potpisivanje sporazuma", a nakon toga razgovarati o sjednici Skupštine.

Na novinarski upit je li jedan od uvjeta HSP-a za sklapanje koalicije bio sudjelovanje HSS-a u smjenjivanju župana Bubala, Pavo Šarčević i predsjednik županijskoga HSU-a Ivica Kozina su odgovorili kako sporazum vjerojatno ne bi bio potpisan da je bilo ikakvih uvjeta, a Ivić je dodao da pri njegovu potpisivanju nije bilo nikakvih uvjeta.

Zamoljen da odgovori što im je u pregovorima ponudio HDSSB Šarčević je istaknuo da HSS u pregovorima "nije nastupao trgovački", ali je "imao programske zahtjeve te zahtjeve za određene dužnosti za koje smatra da ih može najbolje odraditi".

Na upit novinara kako će na županijskoj razini surađivati s HSP-om, čijeg je predsjednika i osječkoga gradonačelnika Antu Đapića posljednjih mjeseci često kritizirao, predsjednik županijskoga HSLS-a Darko Bajto je ustvrdio kako je "logično" da će se HSLS u Osijeku, gdje ima svojeg kandidata za gradonačelnika, "žestoko boriti za pobjedu protiv Đapića i Bubala", kao što je "normalno da će se boriti da ta koalicija pobijedi i osvoji vlast u Županiji". Dodao je kako vjeruje da će "komentari i pritisci HSLS-a na Đapića i obratno vjerojatno splasnuti".