EUROPSKA (PRI)POMOĆ

Opozicija: HDZ-u ni EU ne može pomoći!

20.07.2011 u 15:08

Bionic
Reading

Vijest iz Varšave da će dva-tri dana uoči parlamentarnih izbora premijerka Jadranka Kosor potpisati pristupni ugovor nije iznenadila jednu od čelnica tzv. Kukriku koalicije Vesnu Pusić. Uvjerena je da je Kosor znala datum potpisa kad je dogovarala datum izbora i po njemu isplanirala raspored. Iako je jasno da elite u Bruxellesu pokušavaju pomoći Kosor, SDP-ov Neven Mimica poručuje da HDZ-u ni EU ne može pomoći da dobije izbore

'Iz Unije su i do mene već ranije došle informacije da će se pristupni ugovor s Europskom unijom potpisivati 1. ili 2. prosinca i očito je da je to znala i Jadranka Kosor kad je sa svojim partnerima dogovarala datum izbora. Zato ga je i namjestila 4. prosinca kako bi u zadnji čas profitirala na ulasku u Europsku uniju i iskoristila to za finale izborne kampanje', ističe Pusić.

Kaže i da je ovaj slučaj još jedan dokaz koliko je problematično što su vremenski blizu održavanje izbora i referenduma o EU-u.

Na naše pitanje boji li se da će im štetiti Kosoričino potpisivanje pristupnog ugovora neposredno pred izbore, Pusić naglašava da je očito da je HDZ odlučio Europu koristiti kao izbornu temu, i to na način da će pokušati prisvojiti sve zasluge za uspješan završetak pregovora.

'To je svakako iskorištavanje nekih nacionalnih konsenzualnih ciljeva za promociju samo jedne stranke. Na nama je, međutim, da pokažemo koliko je uspješan završetak pregovora rezultat i opozicijskog doprinosa', poručuje Pusić.

Unatoč nezadovoljstvu što će Kosor pokušati u finalu kampanje profitirati na ulasku u EU, Pusić je ostala pri stavu da bi bilo u redu da baš Kosor sa šefom države Ivom Josipovićem supotpiše pristupni ugovor s Bruxellesom.

Mimica: HDZ-u nema pomoći

SDP-ov Neven Mimica smatra kako je moguće i da se potpisivanje pristupnog ugovora pomakne na ranije očekivani, poslijeizborni 9. prosinca jer je za tada planiran sastanak šefova država i vlada EU-a. Ako se ipak iziđe u susret Kosorici prijeizbornim

Vesna Pusić i Neven Mimica, 'kukuriku dvojac za EU'

potpisivanjem pristupnog ugovora s Europom, Mimica kaže da to SDP nimalo ne zabrinjava.

'Sve to skupa nikako nije najvažnije pitanje predstojećih izbora jer njih neće i nemože odlučivati bilo koja pojedinačn amanifestacija pa makar to bilo i potpisivanje pristupnog ugovora s EU. Odlučivat će ono što ćemo ponuditi u svojim programima i ono što smo pokazali i radili zadnje četiri godine, a to su bile jako loše četiri godine HDZ-a.

Podsjetili smo Mimicu da je Europa pomogla Ivi Sanaderu da dobije izbore 2007., ali on je uvjeren kako je današnja situacija posve drukčija.

'Toliko se toga lošega nakupilo za vladavine HDZ-a protekle četiri godine da im uopće ne može više pomoći ni prijatelji izvana', zaključio je Mimica.