DOBAR POSAO U SABORU

Unosne naknade za rad u Povjerenstvu za sukob interesa

19.03.2009 u 16:35

Bionic
Reading

Hrvatski sabor prijepodne je raspravio i izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa, kojima se uvodi naknada za vanjske članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, uz prigovor HNS-ovca Miljenka Dorića da bi po tom prijedlogu članovi Povjerenstva, za minimalnu satnicu, imali veću plaću od saborskih službi s punom satnicom.

Dorić je istaknuo kako bi po predloženim izmjenama vanjski članovi Povjerenstva imali 0,80 koeficijent za izračun plaće, iako, kako je rekao, rade tek pola sata mjesečno, dok zaposlenici Sabora koji rade u Povjerenstvu s koeficijentom od samo 0,62 imaju 180 sati.

'Razlika u omjeru satnice je 1 naprema 300 i to je za HNS neprihvatljivo', poručio je Dorić.

Izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa među 17 su prijedloga kojima bi se trebale urediti ovlasti neposredno izabranih općinskih, gradskih i županijskih čelnika.
Zvonimir Mršić (SDP) najavio je da će podržati svih 17 zakona, jer bi bez njih bilo nemoguće funkcioniranje lokalne samouprave.

Upitao je, međutim, tko je i po kojim kriterijima odlučio o podjeli ovlasti između lokalnih čelnika i predstavničkih tijela. Smatra, naime, da su predstavnička tijela neopravdano dobila neke izvršne funkcije sadašnjih poglavarstava, koja će se ukinuti nakon neposrednih izbora.

Mršić je uvjeren i da je te zakone trebalo donijeti ranije, jer, kaže, građani neće znati kakve će ovlasti imati oni koje biraju.

'Građani ne znaju biraju li lokalne šerife, ili lokalne fikuse, ili nešto između te hoće li gradonačelnik zalijevati vijeće, ili vijeće gradonačelnika', rekao je Mršić.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić odbacio je takve prozivke, ističući da 'zakoni ne dolaze prekasno, nego taman u vrijeme kada trebaju'.

Sabor je prijepodne završio raspravu o izmjenama Zakona o obnovi i razvoju Grada Vukovara, Zakona o obnovi te Zakona o referendumu, a poslijepodne će nastaviti s usklađivanjem propisa sa Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi.

Zakoni se mijenjaju, jer se poglavarstva ukidaju, a izvršnim tijelima lokalne ili regionalne jedinice postaju općinski načelnici, gradonačelnici i župani.