'NEK' MU KUŠIN BUDE STINA'

Splitski HDZ-ovci šute, SDP-ovci pjevaju

19.07.2011 u 15:48

Bionic
Reading

Još otkako je Ivo Sanader nakon neuspjelog puča izbačen iz stranke, splitski HDZ-ovci zavukli su se u mišje rupe: bivšeg šefa, za kojim su doslovce trčali pri svakom posjetu Splitu i kojega su znali satima čekati ispred njegova stana u Riječkoj ulici, samo kako bi im udijelio minutu svoje pozornosti, danas se boje čak i spomenuti

Ima tome i razlog: javna je tajna da je dobar dio njih s oduševljenjem dočekao najavu Sanaderova povratka u politiku, na internim sastancima ionako se govorilo da Kosor 'neće dugo izdržati', pa ih je neugodno iznenadila čvrsta ruka predsjednice stranke. 'Ona', kako u Splitu jednostavno nazivaju novu šeficu, trpjela je splitske HDZ-ovce još neko vrijeme, sve dok joj nakon presude generalima Gotovini i Markaču nije pukao film.

U ruke joj je, naime, došla tonska snimka sastanka Županijskog odbora HDZ-a, gdje se razgovaralo otvoreno i žestoko kritiziralo vodstvo stranke. Rezultat? Smijenjen je kompletan županijski ogranak stranke i svi 'Sanaderovi igrači' predvođeni vječitim Krunom Peronjom. Njemu je, pak, najednom izvučen detalj o nepoštivanju Vladine odluke o smanjenju plaća u državnim tvrtkama jer je kao predsjednik nadzornog odbora Jadroplova članovima uprave omogućio mjesečna primanja od preko 50 tisuća kuna, u javnost su izašli i detalji o brojnim posredovanjima u dvojbenim kupovinama zemljišta po otocima i neobičnim ugovorima koje je kao odvjetnik sklapao s općinama i gradovima u kojima je HDZ na vlasti, pa se čovjek potpuno povukao u anonimnost. Ne može ga se ni čuti ni vidjeti, što je i logično ako se uzmu u obzir kuloarske priče da bi baš Peronja, jedan od najbogatijih hrvatskih političara, mogao biti sljedeća žrtva Jadrankine antikorupcijske kampanje.

Ne javljaju se, dakle, HDZ-ovci na mobitele, nitko, pa čak ni župan Ante Sanader: premda nosi prezime koje ovih dana baš i nije popularno, župan je jedan od rijetkih preostalih HDZ-ovaca u koje predsjednica stranke ima povjerenje. Ni on, jadan, ne zna što bi rekao na porast broja noćenja u Remetincu, ali ni na ulične šale u Splitu po kojima bi bivši premijer puno veseliji i topliji doček dobio da su ga umjesto u zagrebačkom zatvoru smjestili na splitske Bilice.

SDP-ovac Arsen Bauk, pak, s bivšim premijerom oprostio se na svom privatnom Facebook profilu: u status je, naime, stavio rečenicu: 'Ostaje mu kora kruva, kapja vina, zrno soli. Nek' mu kušin bude stina, p.... li mu m...' Jasno, kasnije je pojasnio da se cenzurirani dio odnosi na tekst 'pjevali mu mjesecima', kako ne bi ispao prostak.

'Tužno mi je da kolege iz HDZ-a nemaju snage ništa kazati o čovjeku kojega su godinama slijepo slijedili', kazao je Bauk. Svoje Facebook prijatelje podsjetio je i na snimku HDZ-ovog skupa u Ciboninoj dvorani u Zagrebu, gdje 'osoba u bijelom' (Jadranka Kosor) razdragano stoji pokraj 'Onoga Čije Prezime Ne Izgovara'.
Inače, inspiraciju za svoj status Bauk je pronašao u splitskom punk bendu Ilija i zrno žita, odnosno njihovoj pjesmi 'Neka tebi kušin bude stina'.

Parodija na uspješnicu klape Intrade i omiljenu pjesmu HDZ-ovaca