DEVASTACIJA KULTURNE BAŠTINE

Župljani protiv antena na mjesnom zvoniku

19.07.2011 u 14:25

Bionic
Reading

Mještani istarske općine Kaštelir – Labinci već nekoliko dana na središnjem trgu, popularnoj Placi u Kašteliru, organiziraju potpisivanje peticije protiv postavljanja antene na mjesnom zvoniku

'Naša se kulturna baština skrnavi i riskira se zdravlje velikog broja ljudi, i to bez našeg znanja', kažu župljani, ogorčeni jer se navodno već mjesecima planira postavljanje antene na zvonik mjesne crkve Sv. Kuzme i Damjana, a da nitko nije mještane o tome niti informirao, a kamoli zatražio njihovu suglasnost.

Naime, o postavljanju antene doznalo se tek kad su radnici budućeg izvođača radova zatražili od mještana ključeve zvonika kako bi razmotrili položaj buduće antene, za koju je navodno s biskupijom potpisan ugovor. Po riječima župljana, radnici su ocijenili kako bi se nakon postavljanja antene trebalo ukloniti ukrasne stupiće i plastičnim žaluzinama zatvoriti biforu na zvoniku.

'Zvonik datira iz 1869. godine, a crkva je sagrađena 1908. godine. Biskupa nisam imao priliku sresti ovih dana, ali sam razgovarao s više svećenika i nitko od njih ne odobrava postavljanje antena na zvonik', kaže pokretač peticije Inočente Ružić

Kako veli Ružić, peticija, koju je u petak u prvih nekoliko sati potpisalo preko 150 ljudi, ima već oko 500 potpisa te će se sutra službeno poslati na adrese lokalnog župnog ureda, Općine Kaštelir – Labinci i Porečko-pulske biskupije.

'Nek' si društvo malo misli. Preskaču i prostorni plan i sve Kaštelirce. Mislim da je najveću packu napravio naš župnik. Kaže da više zrači mobitel u džepu od antene operatera. Čuo sam da su limovi i materijal već naručeni iz Zagreba, a lijepo piše u prostornom planu Općine da se antene neće postavljati u mjestu.

Imamo stup s antenama na brdu iza Kaštelira, kad idete prema Babićima, i mogu vam reći da je u tom kraju otkad je stup postavljen desetak ljudi umrlo od raka. Možda je slučajnost, no zašto baš u tom kraju, a ne negdje drugdje?! Ne želimo antene na našem zvoniku i od toga nećemo odustati', zaključuje Ružić.