PROCJENE ODVJETNIKA MILJEVIĆA

Suđenje Sanaderu tek nakon parlamentarnih izbora

19.07.2011 u 13:12

Bionic
Reading

Ni teorijski, niti tehnički nema šanse da glavna rasprava u bilo kojem predmetu u kojem se za slučajeve korupcije sumnjiči bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera počne prije Nove godine, procjenjuje odvjetnik Veljko Miljević

Sukladno proceduri koja proizlazi iz novih odredbi Zakona o kaznenom postupku, suđenje Ivi Sanaderu, osumnjičenom u nekoliko korupcijskih afera, ni u jednom predmetu ne može početi prije Nove godine, no on bi se mogao pojaviti pred sucima optužnoga vijeća otprilike u vrijeme izbora.

'Nema teoretske, ni tehničke šanse da glavna rasprava u bilo kojem od predmeta, a riječ je o ogromnim predmetima, počne prije Nove godine. Jedino ako ne bude odgovora na optužnicu, odnosno ako ne bude pripremnog ročišta za glavnu raspravu, nego ako se odmah bude išlo na glavnu raspravu, postoje teoretske šanse da početak suđenje koincidira s izborima, dakle u prosincu, no u to ne vjerujem', smatra odvjetnik Veljko Miljević

Za tportal je odvjetnik Miljević odlučio dati procjenu dinamike događanja do početka glavne rasprave, navodeći kako je 'sve u bliskoj budućnosti'. 'Većina istraga kojima je obuhvaćen i Ivo Sanader zapravo je obavljena, u nekoliko stvari već odavno je donesen nalog o proširenju istrage, pa se čekalo samo njegova prisutnost da bi se mogla istraga završiti te da se krene u optuživanje', objašnjava odvjetnik Miljević.

Osumnjičenom Sanaderu USKOK će idućih dana predočiti sve za što ga se tereti, a po procjenama Veljka Miljevića to bi, zbog obimnosti predmeta, a riječ je o aferama Fimi media, HEP, Dioki i drugima, moglo potrajati i 10-ak dana. 'Vjerujem da bi u nekima od tih predmeta optužnice mogle biti dignute tijekom ljeta, ako ne u vrijeme, onda odmah po završetku godišnjih odmora, što znači za nekih mjesec i pol dana. Dakle, prve optužnice mogle bi biti dignute do kraja kolovoza', procjenjuje Miljević.

Nakon toga, po novom ZKP-u, sastaje se optužno vijeće i predmet dolazi kod suca istrage, odnosno kod onog suca koji je zadužen za kontrolu zakonitosti i ispravnosti istrage. Optužnica se potom dostavlja optuženiku koji ima rok od osam dana odgovoriti na optužni akt. 'Ugrubo rečeno, odgovori će na tih nekoliko optužnica biti dostavljeni u rujnu, pa će prva optužna vijeća koja se trebaju održati u roku od dva mjeseca od slanja optužnice na odgovor, već krajem listopada i tijekom studenog biti i održana', najavljuje Miljević uz napomenu kako to znači da će 'najkasnije u studenom nekoliko optužnih akata ući u fazu optužnog vijeća što podrazumijeva i pojavljivanje optuženika pred njime'.

Dakle, prvo 'pravo' pojavljivanje pred sudom danas osumnjičenika, a u skoroj budućnosti i vjerojatnog optuženika, očekuje se na optužnom vijeću, najvjerojatnije tijekom studenog što koincidira s predizbornom kampanjom. 'Nije baš Sanader birao hoće li se vratiti ili neće, ali je ocijenio da mu je ovo posljednji moment u kojem, pučki rečeno, može nešto utržiti, odnosno ishoditi što povoljniju poziciju za sebe. Koliko će mu to vrijediti, veliko je pitanje', smatra Miljević.

Na kraju, procijenio je i kako se pripremna ročišta za glavnu raspravu sigurno neće održati prije ili u vrijeme izbora. 'Moguće je, ali samo moguće, da se jedno ili dva pripremna ročišta održe prije izbora ako budu pametni i parcijalno optuživali. Velika bi pogreška bila grandiozna optužnica, jer će ionako svaka optužnica biti velika. Svaki je taj predmet ogroman, i Fimi Media, i HEP, i Dioki… Samo pojedinačno obuhvatiti svaki od tih predmeta puno je posla', zaključuje odvjetnik Veljko Miljević.