DOSTA IM JE PODSTANARSTVA

Apel za spas pulske glazbene škole

19.07.2011 u 12:47

Bionic
Reading

Djelatnici srednje glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Puli uputili su javni apel tražeći da se riješi višegodišnja prostorna problematika škole. Naime, posljednje četiri godine škola djeluje na četiri lokacije, a skup djelatnika strahuje da će i ostati bez jedne od lokacija

Otkako je škola iseljena iz matične zgrade zbog opasnosti od urušavanja međukatne konstrukcije, predlagana su razna rješenja, no nijedno nije zaživjelo pa je tako ova ugledna institucija 'podstanar' u prostorima brodogradilišta Uljanik, a koriste se i prostori na lokacijama bivšeg Pionirskog doma, Društva Naša djeca i Centra građanskih udruga Karlo Rojca.

S istekom najma, 1. travnja iduće godine, Glazbena škola ostat će bez Uljanikova prostora u Besenghijevoj ulici, a djelatnici strahuju da će postati beskućnici. Smatraju da bi za školu, koju godišnje pohađa 400-tinjak učenika, najbolje rješenje bilo povratak u matičnu zgradu u centru Pule, koju je pak potrebno sanirati.

Kako ističu zabrinuti djelatnici, u proteklih 15 godina Grad je platio dva idejna projekta dogradnje zgrade u Cisuttijevoj ulici, no ti projekti nisu nikad realizirani, a u međuvremenu se povećao broj učenika i djelatnika pa osim sanacije matične škole, traže i proširenje zgrade.

'Spremni smo zaštititi naše imovinsko pravo, a najviše nas plaši realna mogućnost da će se zbog atraktivne lokacije Županija prvo htjeti domoći zgrade i tek tada, eventualno, pristupiti rješavanju našeg prostornog problema. No dokle god škola ne postane vlasnikom nekog novog i adekvatnog prostora ili do izgradnje Mreže škola, nemamo namjeru nikome prepustiti našu matičnu zgradu', poručuje se u apelu koji potpisuje sindikalna povjerenica i predsjednica Radničkog vijeća Biserka Kuhta.

Kako se napominje u apelu upućenom građanima i institucijama, Grad Pula namjerava se kandidirati za Europski grad kulture 2020. premda je pulska Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova jedina u Hrvatskoj koja nema svoju zgradu.