ZAMJENIK GRADONAČELNIKA HORVAT:

'Iznenađen sam Čehokovom ostavkom!'

19.07.2011 u 11:52

Bionic
Reading

Ostavka Ivana Čehok na dužnost varaždinskoga gradonačelnika zaprimljena je u varaždinskoj Gradskoj vijećnici gdje su već počele konzultacije s nadležnim ministarstvom oko prijevremenih izbora te postupanja gradske vlasti u prijelaznom razdoblju

'Iznenađen sam Čehokovom ostavkom, iako mi je jasno da je podnesena na inzistiranje odvjetnika da bi se isključio pritvorski razlog. U njoj stoji da zbog okolnosti u kojima se našao ne bi mogao odgovorno i savjesno obavljati dužnost. Ostavku sam jutros dobio na stol, a nakon što sam sinoć obaviješten o njoj od njegova odvjetnika. Dakle, počeo je teći rok od osam dana unutar kojih Grad Varaždin mora o gradonačelnikovoj ostavci obavijestiti Vladu RH', doznajemo od Zlatka Horvata, zamjenika varaždinskoga gradonačelnika na kojeg je Čehok prenio ovlasti gradonačelnika u vrijeme trajanja pritvora.

Nakon što zaprimi obavijest o ostavci, kako objašnjava Čehokov zamjenik i saborski kolega, Vlada ima rok unutar 60 dana raspisati prijevremene izbore za varaždinskoga gradonačelnika.

'O svemu tome razgovarao sam s ministrom Mlakarom s kojim ću se još čuti kako bismo bili do kraja sigurni da činimo sve što valja, budući da zakoni na tom području nisu dorečeni. Međutim, sigurni smo da nam neće trebati povjerenik koji nam je poznat iz vremena kada su gradska vijeća birala gradonačelnika, odnosno kada su se raspuštala gradska vijeća. U našem slučaju situacija je drukčija jer sada nema razloga da se zbog ostavke gradonačelnika, koji je neposredno biran, raspusti varaždinsko Gradsko vijeće. To bi se dogodilo samo ako bi većina vijećnika podnijela ostavke, što nije izgledno', upozorava zamjenik varaždinskog gradonačelnika.

Ističući da Grad Varaždin, usprkos problemima i aktualnim događanjima, gotovo normalno funkcionira, Horvat je uvjeren da će obnašati dužnost gradonačelnika sve do prijevremenih izbora.

'Sukladno zakonu i ovlastima koje mi je prenio Čehok, vodit ću Grad Varaždin sve do izbora za koje se nadam da će biti brzo. Teoretski postoji mogućnost da se naši izvanredni izbori održe istog dana kada i parlamentarni, ali mi se to čini dosta dugo razdoblje i mislim da će ipak biti ranije', rekao je Horvat napominjući da zasad ne razmišlja o izlasku na prijevremene izbore.