GENERAL BEZ ZASLUGA

Mesić oduzeo odlikovanja Vladimiru Zagorcu

19.03.2009 u 14:22

Bionic
Reading

Na internetskim stranicama Narodnih novina danas je objavljena odluka predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića o oduzimanju osam odlikovanja i jedne medalje umirovljenom generalu Vladimiru Zagorcu, a zbog postupanja protivnog pravnom poretku i moralnim zasadama u RH.

Predsjednik Mesić je temeljem Ustava RH i Zakona o odlikovanjima, a na prijedlog Državnog povjereništva za vojna odlikovanja i priznanja, 9. ožujka donio odluku da se Zagorcu oduzme odlikovanje Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Jelačića, Red Ante Starčevića, Red Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića, Red hrvatskog trolista, Red hrvatskog pletera i Spomenica domovinske zahvalnosti, kao i medalja "Iznimni pothvati"

Umirovljeni general Vladimir Zagorec nepravomoćno je početkom ožujka osuđen na sedam godina zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti jer je 2000. odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane iz sefa Ministarstva odnio torbe s draguljima vrijedne 39,4 milijuna kuna.

Predsjednik Mesić tada je najavio da neće čekati da ta presuda postane pravomoćna, već da će odlikovanja Zagorcu oduzeti i ranije, a predsjednik HDZ-ova kluba zastupnik u Hrvatskome saboru Andrija Hebrang ocijenio je da Zagorcu ne bi trebalo oduzimati odličja jer su dobivena za djela u Domovinskome ratu.

Zagorec je do sada imao 13 odlikovanja, tako da su mu nakon današnjeg oduzimanja ostale Spomenica Domovinskog rata, te medalje za sudjelovanje u akcijama "Bljesak", "Ljeto '95" i "Oluja".

Predsjednik Mesić posljednji je put odlikovanja oduzeo prošle godine, i to posmrtno, peterostrukom ubojici, generalu Ivanu Koradeu