PING-PONG NA VRHU

'Umjesto da prizna pogrešku, Kosor govori o troškovima'

18.07.2011 u 17:37

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je na Brijunima, komentirajući izjavu premijerke Jadranke Kosor da se 'predsjednik mora vratiti u svoje ustavne ovlasti', novinarima kazao da se on 'čvrsto drži svojih ovlasti te da nema odstupanja od njih'

'Za svaki slučaj, ako tko smatra da sam prekoračio ovlasti, postoji institucija koja se zove Ustavni sud', istaknuo je Josipović, dodavši da su u zadnje vrijeme upravo Vlada i premijerka čitali Ustav 'onako kako to ne treba'. Stoga je ponovio ideju da premijerka treba imati pravnika koji bi, kako je rekao, 'tumačio ne samo Ustav, nego i neke zakone'.

Govoreći o predloženu nadnevku parlamentarnih izbora, kazao je da je upozorio na tezu da predsjednik određuje raspisivanje izbora.

'Pročitao sam ustavni zakon iz kojeg ne proizlazi da se izbori moraju održati isključivo neradnim danom. Stoga sam upozorio na potrebu korektora pravnog tumačenja, ali to ne znači da će izbori biti radnim danom', istaknuo je Josipović dodajući da danas i ne razmišlja o konkretnu datumu izbora, ponajmanje o izborima u radnom danu.

'Umjesto da odgovori kako to da je krivo pročitala pravnu normu, premijerka govori o izbornim troškovima. Skretanje s teme je nešto što se prečesto događa', ocijenio je predsjednik Josipović.

Po njegovim riječima, ovih je dana bilo i drugih optužaba poput one da će se on staviti u službu SDP-a te da će njegova popularnost pomoći SDP-u na izborima. Ponovio je da to ne može izravno utjecati jer nije stranački aktivan te da neće ni na koji način sudjelovati u kampanji. No, kao i dosad, kako je rekao, 'otvarat će bitne teme provocirajući stranke da se o njima izjasne nastojeći da se u vrijeme kampanje otvore važna društvena pitanja kako bi građani prepoznali politike i vrijednosti koje stoje iza njih'.

'Teško mi je reći hoće li neki građani, indirektno prihvaćajući moj rad, prihvatiti i politički milje iz kojeg sam došao na mjesto predsjednika. To je moguće, ali ako toga i bude, to sigurno neće odlučiti izbore', poručio je Josipović.

Ustvrdio je da je u zadnje vrijeme na djelu vrlo neobična predizborna strategija, u kojoj se, kako je kazao, 'jedna politička opcija ne konfrontira s drugom, nego s nekim tko ne ide na izbore'. To je, drži Josipović, novost na političkoj sceni.