UNIŠTAVANJE DUNAVA I DRAVE

Međunarodni fond za zaštitu okoliša prijavio Vladu Europskoj komisiji

18.07.2011 u 11:58

Bionic
Reading

Sedam ekoloških nevladinih organizacija i međunarodne organizacije WWF i Euronatur pred Europskom komisijom optužili su Agenciju za vodne putove da protuzakonito kanalizira 53 kilometra toka rijeke Dunav, dijelom unutar Parka prirode Kopački rit

'Najnovijim projektom Agencija za vodne putove namjerava regulirati 53 km toka rijeke Dunav s najmanje 92 nova zahvata uključujući 15,5 km novih kamenih obaloutvrda. Planirani radovi bi se trebali izvoditi i na području Parka prirode Kopački rit', ističe Tibor Mikuška iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, koja je dio kampanje za očuvanje prirodnih riječnih tokova.

U današnjem priopćenju Mikuška tvrdi da za ove regulacije na Dunavu Agencija za vodne putove nije izradila studiju utjecaja na okoliš niti je provedena ocjena prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, odnosno zaštićene dijelove prirode.

'Radovi su se već počeli izvoditi u neposrednoj blizini parka prirode Kopački rit, na 1412. km', upozorio je Mikuška.

Ekolozi tvrde da su i planirani hidrotehnički radovi na rijeci Dravi zastarjeli i nepotrebni. Riječ je o, dodaju, ekonomski i ekološki štetnim planovima regulacija rijeka, zbog čega su se nevladine organizacije smatrale dužnima upozoriti Europsku komisiju.

'Oba primjera zorno prikazuju daljnje nastojanje hrvatske Vlade za provedbom zastarjela načina upravljanja rijekama i nedostatak političke volje za primjenom suvremenih i ekološki prihvatljivih metoda. Upravo stoga obratili smo se za pomoć Europskoj komisiji od koje tražimo da se aktivno uključi u rješavanje ovog problema', kaže Irma Popović Dujmović iz WWF-a.

UZ WWF i Euronatur pismo Europskoj komisiji potpisale su udruge iz Hrvatske Zeus, Dravska liga, ZEO Nobilis, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Baobab, Prirodoslovno društvo Drava i Zeleni Osijek. Od EU zahtijevaju da utjecanje na hrvatsku Vladu kako bi odustala od provedbe ovakvih projekata te 'započela s planiranjem projekata koji će poštivati nacionalno zakonodavstvo i očuvanje prirodnog nasljeđa Hrvatske'.

U intervjuu za tportal prošli mjesec dr. Martin Schneider-Jacoby iz Euronatura detaljno je obrazložio stav ekologa prema kojemu Hrvatska treba modernizirati vodno gospodarstvo i institucije poput Hrvatskih voda i Agencije za plovne putove te uskladiti vodnogospodarske projekte s načelom 'više prostora rijekama'. U suprotnosti s ovim načelom su primjerice projekti, poput kanala Dunav-Sava, 'vodne stepenice' na Dravi kod Osijeka i kanaliziranja Drave i Save. Budući da je Vlada RH nedavno spomenute projekte prijavila za financiranje iz europskih fondova EU, kroz Dunavsku strategiju, ekolozi su najavili da će pred Europskom komisijom tražiti odbijanje tih projekata jer se protive modernim europskim standardima pa nije moguće njihovo financiranje novcem europskih poreznih obveznika.