JOSIPOVIĆ PORUČIO

'Nositelji borbe protiv korupcije su DORH, USKOK i policija, a ne premijerka'

18.07.2011 u 08:52

Bionic
Reading

Koliko znam, premijerka nije nikoga otkrila kao korumpiranog, ni prijavila, ni uhitila, iako je u njezinoj blizini bilo dosta slučajeva korupcije, kazao je predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za Večernji list. Kako se kampanja zahuktava, tako se odnosi Josipovića i Kosor dodatno zaoštravaju, stoga premijerkin odgovor na najnoviju predsjednikovu prozivku nećemo dugo čekati

Na pitanje Večernjeg lista kako bi opisao odnos s premijerkom Jadrankom Kosor, Josipović je odgovorio kako je do sada većinom bio vrlo korektan, ali da je mogao biti i bolji. 'Volio bih da je bilo više suradnje jer smatram da su nadležnosti Vlade i predsjednika komplementarne, da obje institucije, ako surađuju s onom drugom, mogu bolje i kvalitetnije obavljati svoje zadaće. Moja ruka je od početka mandata bila ispružena. Na žalost, često je ostajala u neprihvaćena, u zraku... Danas je suradnja osjetno smanjena. Šteta, mogli bismo učiniti više za Hrvatsku', istaknuo je Josipović.

Ocijenio je kako je uzrok učestalih svađa između njega i premijerke predizborna groznica. 'Vidim, HDZ je izabrao vrlo neobičnu strategiju da se nadmeće sa mnom, ne s oporbom. Kao što ste vidjeli, svaki dan-dva netko iz redova HDZ-a odapne neku, najčešće potpuno besmislenu strelicu prema meni. Ne znam je li riječ o nekoj do sada neviđenoj strategiji, inovaciji u svjetskim razmjerima!? Ili možda o krivoj procjeni ili strahu od nadmetanja s oporbom. Ili možda oni, koji u HDZ-u potiču premijerku na ovu strategiju ni ne računaju na izbornu pobjedu, već traže alibi i onoga koga će zbog krive strategije označiti kao krivca', poručio je Josipović.

Na pitanje hoće li priznati premijerki da je nositeljica borbe protiv korupcije, predsjednik države je kazao kako su nositelji borbe protiv korupcije DORH, USKOK i policija. 'Koliko znam, premijerka nije nikoga otkrila kao korumpiranog, ni prijavila, ni uhitila, iako je u njenoj blizini bilo dosta slučajeva korupcije. Ni ne treba, to nije njena nadležnost. To što nije zloupotrebljavala svoj položaj da spriječi nadležna tijela da proganjaju korupciju nije nikakvo nositeljstvo borbe protiv korupcije već normalno, zakonito i ustavno ponašanje predsjednice Vlade', poručio je.
Napomenuo je kako je Kosoričino (ali i nekih drugih političara) isticanje potrebe da se korupcija pobijedi 'doprinijelo klimi u kojoj se državna tijela mogu posvetiti borbi protiv korupcije'. 'Za to, svakako zaslužuje političke poene', zaključio je.