SLIKANJE S VATROGASCIMA

Jadranka Kosor na Braču: Izgleda strašno!

17.07.2011 u 11:57

Bionic
Reading

Premijerka Jadranaka Kosor za današnjeg posjeta Operativnom stožeru za zaštitu Brača od požara, smještenom u Nerežišću, pozvala je na žurnu istragu o uzroku požara za koji je rekla da je strašan i golemih razmjera koji 'ostavljaju bez riječi'. 'Izgleda strašno, kao mjesečeva površina', rekla je Kosor

'Očekujem brzu istragu kako bismo saznali što je uzrok požara, a bude li se radilo o ljudskom faktoru onda očekujem da oni koji su eventualno na bilo koji način odgovorni za požar snose odgovornost', izjavila je premijerka koja je dodala kako postoje indicije da se radilo o 'nepažnji'.

Ustvrdila je da je nužno što prije saznati uzroke požara kako bi se ubuduće djelovalo preventivno.

'Apeliram da svi koji su uključeni u istragu što prije završe svoj posao', rekla je premijerka te pozvala nadležne da što prije procjene štetu kako bi se Vlada uključila u pomoć.

'Nastradali su mnogi maslinici i stoka žitelja Brača i nastojat ćemo u u okviru sustava pomoći', kazala je.

Ocijenila je da se na primjeru požara na Braču pokazalo da Hrvatska ima sređen sustav protupožarne zaštite jer je, kako je rekla, ostvaren glavni cilj, a to je da nije bilo ljudskih žrtava te da su obranjene kuće. Dodala je da su i turisti bili mirni te da su imali povjerenje u sustav te nisu napuštali Brač nego su i dolazili na otok unatoč požaru.

Premijerka je zahvalila svima koji su bili angažirani na spriječavanju požara na Braču posebno istaknuvši vatrogasce koji su 'izložili svoje živote i zdravlje'.

U Operativnom stožeru za zaštitu Brača od požara premijerka je posjetila šator u kojem 15 volontera pripravlja hranu za gotovo 400 vatrogasaca iz cijele Hrvatske koji su trenutačno na Braču, a obišla je i mjesnu sportsku dvoranu u kojoj su smješteni kreveti za vatrogascea.

Na sastanku u stožeru glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin je izvjestio premijerku da je požar na Braču najveći ovogodišnji u Hrvatskoj i jedan od nasloženijih u proteklih nekoliko godina jer je 80 posto požarišta nepristupačno. Objasnio je da se požar po izbijanju nošen orkanskim vjetrom za pet sati proširio na deset kilometara dužine, ali se u subotu počeo 'umarati'.

'Požar na Braču je težak za gašenje jer se kretao između deset naseljenih mjesta punih turista, ali nije bilo panike niti organizirane evakuacije', kazao je Jurin.

Izvjestio je i da je ove godine u priobalju registrirano 2160 požara, što je znatno više od prošlogodišnji 1400, a i izgorjele površine su ove godine veće od lanjskih.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Damir Trut rekao je da su vatrogasci spremni djelovati 'pod punim opterećenjem' cijelog ljeta i provoditi vladin program protupožarne zaštite.

Slikanje s vatrogascima

Zapovjednik namjenskih protupožarnih snaga Ministarstva obrane general Mate Obradović kazao je da su do sada na gašenju požara na Braču obavljena 204 naleta zračnih snaga koje su na požarišta izbacila 7540 tona vode. Rekao je da su na gašenju bile angažirane sve raspoložive zračne snage, izuzev jednog kanadera koji je na servisu.

General je kritizira vlasnike maslinika na Braču jer, kako je rekao, svi traže da u njihovom masliniku bude po jedna cisterna što je nemoguće jer u cijeloj Hrvatskoj ne postoji toliko cisterni.

Načelnik općine Nerežišće Lovro Kruščević pozvao je vladu da pomogne Bračanima jer je požar uzrokovao ogromne štete u poljoprivredi i stočarstvu.

Župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader kazao je da je županija iz svojih proračunskih sredstava već izdvojila pomoć za Brač.

Odgovarajući na premijerkina pitanja dužnosnici Operativnog stožera su najavili kako će vatrogasci biti angažirani na Braču najmanje još četiri dana te još 15-tak dana na čuvanju požarišta.