'DRŽAVOM DRMAJU KOS I UDBA'

Bivši politički zatvorenik bacio letke u Sabor

19.03.2009 u 12:02

Bionic
Reading

Predsjednik Društva bivših političkih zatvorenika Goli otok Radomir Pejić bacio je s galerije u sabornici letke kojima je od zastupnika zatražio žurno donošenje lustracijskih zakona

U letku potpisanom sa 'Zatvorenici savjesti' stoji, među ostalim, da 'i nakon pada komunizma, u svim strukturama vlasti i javnom životu RH, glavnu riječ vode komunisti i njihov štit i mač KOS i UDBA'.

Za bivše komuniste kaže se da su ucjenjivi dio administracije i glavni nositelji korupcije.

Od Sabora se traži da žurno donese zakon kojim će se iz prosvjete, pravosuđa, medija itd. 'ukloniti arhitekti i počinitelji komunističkih zločina' te da 'odmah prestanu ubojstva i progon bivših hrvatskih političkih zatvorenika koji te strukture čine u ime RH'.

Traže, također, da se izbornim zakonom žurno onemogući biranje osoba s komunističkom i udbaškom prošlošću u strukture vlasti.

Pejića je do dolaska policije zadržala saborska straža. Novinari, koji izvještavaju iz Sabora, objavili su da je Pejić u Sabor došao posredstvom GONG-a te da je svoj posjet najavio još krajem veljače. No GONG je tu informaciju demantirao. 'Nitko, pa tako ni gospodin Pejić, nije došao posredstvom GONG-a u Sabor već jedno dulje vrijeme, jer je GONG prestao obavljati tu aktivnost i svi se građani za posjet Saboru direktno obraćaju saborskoj Službi za odnose s javnošću', poručili su iz GONG-a.

Pejić je 70-ih osuđen na osam godina robije zbog 'širenja neprijateljske propagande'. Koncem veljače, iz prostorija je deložirana Pejićeva udruga HDPZ Goli Otok, koja si je, očito, stavila u zadatak da javnost upozorava kako Hrvatskom vladaju komunisti, KOS-ovci i UDBA-ši. Nakon deložacije, Rade Pejić je preko bloga Pollitika.com poručio: 'S pravom ljudi u Hrvatskoj očekuju upravo od nas bivših hrvatskih političkih robijaša i vizionara slobode, da im mi pokažemo put iz ovog košmara koga komunisti nazvaše demokracijom. Jer, na koncu, mi smo ih uvalili u sve ovo, u ovu 'demokraciju' i oni nas s pravom drže odgovornima. Ovo onemogućavanje rada i progon bivših političkih zatvorenika konačno je otkrilo da je car gol i da se više nikakvim lažima ne može sakriti sramota.'