AFERA OSIJEK-KOTEKS

Tadiću i Iviću određen jednomjesečni pritvor

17.07.2011 u 20:08

Bionic
Reading

Dragi Tadiću, većinskom vlasniku građevinske tvrtke Osijek Koteks i Damiru Iviću, nekadašnjem djelatniku te tvrtke, koji su uhićeni jučer, sudac istrage Županijskog suda u Osijeku nakon saslušanja odredio je večeras jednomjesečni pritvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke

Većinski vlasnik građevinske tvrtke Osijek-Koteks Tadić uhićen je jučer ujutro, a suosumnjičeni Damir Ivić kasno sinoć. Obojica su noć provela u osječkom zatvoru, a hoće li i narednih mjesec dana ostati u njemu odlučiti će poslijepodne sudac istrage.

Za navodne malverzacije u nabavi šljunka za slavonsku autocestu doznalo se lani kada je poduzetnik i kooperant Osijek-Koteksa Ramiz Pandžić javno priznao da je Tadiću dao pet milijuna kuna mita kako bi ostao u poslu vezanom uz izgradnju autoceste.

Pandžić je to prijavio i USKOK-u, a kao dokaz je priložio i tajno snimljen razgovor s Tadićem koji je jučer negirao krivnju i odbacio sve optužbe.

USKOK je na svojim internetskim stranicama danas objavio da je protiv sve trojice pokrenuo istragu zbog primanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja i pomaganja na te zlouporabe ali i da istražni zatvor predlaže samo za Tadića i Ivića.

Sumnja se da su Tadić kao predsjednik Uprave Osijek-Koteksa i Ivić kao direktor Sektora marketinga i trgovine u toj tvrtki od prosinca 2004. do prosinca 2006. od Pandžića naručili šljunak, a oni im je zauzvrat na ruke isplaćivao po tri kune za svaki isporučen i naplaćen četvorni metar šljunka.

U te dvije godine Pandžić je osječkom Koteksu isporučio gotovo 900 tisuća četvornih metara šljunka, vrijednog 64 milijuna kuna, a Tadiću i Iviću za dogovorenu nezakonitu proviziju predao 2,6 milijuna kuna.

Tadića se tereti i da je od kolovoza 2005. do prosinca 2006. Pandžiću uz proviziju odobrio 29 mjenica Osijek-Koteksa vrijednih 31,5 milijuna kuna, iako je, kažu u USKOK-u, znao da su Pandžićev obrt i tvrtka u teškoj financijskoj situaciji. Tadić pritom navodno nije pribavio instrumente osiguranja povrata novca u slučaju neispunjenja obveza.

Pandžić je dobivene mjenice eskontirao u raznim bankama, a Tadiću je predao 2,2 milijuna kuna provizije. Time je, sumnja USKOK, Osijek-Koteks oštećen za najmanje pet milijuna kuna na ime plaćenog, a neisporučenog šljunka.

Tadića se nadalje sumnjiči da je u srpnju 2006. Pandžiću nudio da kupi osobni automobil za 400.000 kuna s tim da se u kupoprodajnom ugovoru navede cijena od 40.000 eura koju će Pandžićeva tvrtka platiti Koteksu kroz dostavu građevnog materijala te da mu Pandžić na ruke isplati 100.000 kuna, što se i dogodilo.

Ivića se, pak, tereti da je od Tadića tražio 671.000 kuna za sporazumni raskid ugovora o radu, iako je znao da temeljem Ugovora o radu nema pravo na isplatu otpremnine u slučaju sporazumnog prekida ugovora. Sukladno dogovoru, Tadić je naložio računovodstvu tvrtke da navedeni iznos isplati na račun Ivićeve tvrtke te da se to prikaže kao plaćanje fiktivnih poslova. U USKOK-u tvrde da je Tadić tako oštetio Osijek-Koteks za 550.000 kuna, dok je zbog iskorištenog pretporeza na temelju neistinitog računa Ivićeve tvrtke državni proračun oštećen za 121.000 kuna.

Tadić je jedan od petero optuženih za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi promijenili presudu Branimiru Glavašu, osuđenom za ratne zločine nad civilima u Osijeku 1991. godine. Za to je optužen zajedno sa saborskim zastupnikom Ivanom Drmićem, urednicom u Glasu Slavonije Sanjom Marketić, splitskim poduzetnikom Srećkom Jurišićem i svojom suprugom Božicom Tadić.