Hrvatska POSLJEDNJI ISPRAĆAJ

Na Brodarčevu pokopu zviždali ministru Iviću

Uz najviše vojne počasti na sisačkom gradskom groblju Viktorovac kasno popodne pokopan je general Đuro Brodarac kojega je na posljednji počinak ispratilo desetak tisuća sugrađana, suboraca i poštovatelja

Od Brodarca su se oprostili umirovljeni general Marko Lukić, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić i na samom grobu Brodarčev prijatelj Branko Ljubešić.

General Lukić je u emotivnom govoru izravno progovorio o odgovornosti za smrt Đure Brodarca ocijenivši da "kroz puzajući specijalni rat velikosrpska politika ostvaruje svoj cilj". "Ono što izgubiše na bojnom polju, ostvariše u mutnim poslijeratnim igrama. Od gradova heroja stvoriše gradove slučajeve, a stvarne hrvatske heroje i branitelje pretvoriše u zatvorenike i kriminalce...", ustvrdio je Lukić. "Ne samo što te sramno privedoše, nego te strpaše u ćeliju na plus 40 stupnjeva, znajući da te rat već načeo ozbiljnom bolešću", optužio je Lukić.

Oni, koje si politički stvorio iz ugodnih kabineta i kožnih fotelja čude se što ti se dogodilo", dodao je. "Poniženje Đure Bodarca je poniženje hrvatske pobjede, Siska i Banovine, ali i poniženje svih hrvatskih branitelja", ustvrdio je Lukić.

Brodarac se borio za bolju i sretniju Hrvatsku. Njegovo dostojanstvo i hrabro držanje mora nam biti vodilja. U svim bitkama, pa i posljednjim pratilo ga je dostojanstvo, istaknuo je u prigodnoj riječi ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić. Govor ministra Ivića u nekim je trenutcima izviždan i popraćen uzvicima negodovanja okupljenih na Viktorovcu.

Sisački biskup Vlado Košić je predvodio vjerski obred na Brodarčevu grobu, kao i svetu misu poslije pokopa.

Đuro Brodarac je u pritvoru osječkog zatvora završio 21. lipnja zajedno sa zamjenikom zapovjednika Policijske uprave sisačko-moslavačke Vladimirom Milankovićem i pripadnikom pričuvne postrojbe MUP-a Dragom Bošnjakom, a sva trojica su osumnjičeni za ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti na području Siska i Banovine tijekom 1991. i 1992. godine.

U osječkom pritvoru Brodarcu je pozlilo, pa je tijekom noći s utorka na srijedu 12./13. srpnja, s Jedinice intenzivnog liječenja kardiološkog odjela KBC-a Osijek hitno prebačen, zbog problema s disanjem, u Jedinicu intenzivnog liječenja kirurgije gdje je priključen na respirator.

Organizam Đure Brodarca (67) nije izdržao i u srijedu, 13. srpnja 2011. u 8,25 sati ratni načelnik sisačke Policijske uprave i dugogodišnji župan Sisačko-moslavačke županije (1993.-2005.) je preminuo.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još