NAREDBA DRŽAVNOG VRHA

Što prije istražiti kriminal u HV-u i MORH-u!

15.07.2011 u 14:07

Bionic
Reading

Nakon višesatne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, koja je održana zbog uhićenja sada već bivšeg zapovjednika Kopnene vojske, generala Mladena Kruljca, medijima je odaslano još jedno šturo priopćenje u kojem državni vrh izražava svoju podršku obračunu s kriminalom, a naročito u Hrvatskoj vojsci i Ministarstvu obrane

Priopćenje VNS-a prenosimo u cijelosti:

'Vijeće za nacionalnu sigurnost je održalo raspravu o aktivnostima nadležnih tijela u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije s osvrtom na aktualna događanja u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske i Oružanim snagama Republike Hrvatske

Nakon podnesenih izvješća nadležnih državnih tijela i provedene rasprave svi članovi Vijeća za nacionalnu sigurnost iskazali su visok stupanj suglasnosti u podršci nadležnim institucijama RH, u provođenju sustavne borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije u svim segmentima društva. Aktualni slučajevi vezani za Ministarstvo obrane i Oružane snage RH potvrđuju da nema izuzetaka u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.


Vijeće za nacionalnu sigurnost i dalje podupire neovisno djelovanje institucija sustava u sveobuhvatnoj borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, posebice potrebu da se što prije da odgovor nadležnih institucija na pojedine aktualne istrage u okviru Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH.


Pri tome se naglašava da trenutne istrage kojima su obuhvaćeni i pojedini pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH nisu narušile borbenu spremnost Oružanih snaga koji u potpunosti funkcionira i ispunjava zakonima definirane zadaće.
Sjednicu VNS-a je za tportal prokomentirao i predsjednik Sabora Luka Bebić: 'Ja sam bio na većem dijelu sjednice, ali onda sam morao u Sabor. Govorilo se o tome kako osigurati da sustav funkcionira u svim vidovima. Što to znači? To znači da smo mi u hrvatskom političkom životu postigli konsenzus u bitnim odrednicama što se tiče NATO saveza, Europske unije, obrambene politike, sigurnosne politike i vanjske politike. To je jedan ogroman dijapazon bitnih stvari gdje postoji praktički politički konsenzus u Hrvatskoj izražen u saborskim odlukama. Ne kažem da je to identično, nego da postoji načelan konsenzus jer se možemo razlikovati u pojedinostima, ali ne u načelima'.

'Taj sustav obrane i sigurnosti treba urediti tako da to odražava jedinstvenost državne politike, pogtovo obrambene i sigurnosne. bila je rasprava kao to postići', rekao nam je Bebić.