REVOLUCIJA U SPLITU

Pobjeda Torcide: Hajduk se vraća navijačima!

15.07.2011 u 12:16

Bionic
Reading

Hajdukovi navijači okupljeni u Torcidi odnijeli su veliku pobjedu: nakon prezentacije projekta Naš Hajduk i dvosatne rasprave Gradsko vijeće jednoglasno je prihvatilo novi model funkcioniranja splitskog kluba. Umjesto političara, Nadzorni odbor Hajduka ubuduće će na demokratskim izborima birati njegovi članovi, dakle navijači i simpatizeri

Dogodila se situacija vrlo neuobičajena za splitski parlament: umjesto uobičajenih prepirki i nadglasavanja, sve političke opcije - od Kerumovog HGS-a, HČSP-a i HDZ-a do HSP-a, HNS-a i SDP-a - suglasile su se da ključnu ulogu u Hajduku ubuduće imaju oni koji su najviše zainteresirani za rad kluba. Idućeg tjedna i formalno će se osnovati udruga Naš Hajduk, njenim članom moći će postati svatko tko na račun Hajduka uplati godišnju članarinu od 100 kuna, a zauzvrat će na izborima birati članove NO-a.

Kako je Gradsko vijeće prihvatilo i tekst javnog natječaja, procedura je već pokrenuta. Prijave na natječaj potvrdit će komisija sastavljena od gradskih vijećnika i navijača, potom će udruga Naš Hajduk organizirati izbore i sastaviti listu od sedam osoba koje su dobile najveći broj glasova, a potom će tu listu u cijelosti ponovno potvrditi Gradsko vijeće. Novi, depolitizirani NO Hajduka bi trebao dobiti u rujnu ili listopadu ove godine.

Sama rasprava protekla je u neočekivano konstruktivnoj atmosferi, a predstavnici Torcide Stipe Lekić, Bojan Islamović i Josip Tadinac doslovce su razoružali gradske vijećnike argumentima, nijedno postavljeno pitanje nije ostalo bez odgovora. Odbili su prijedloge nekih gradskih vijećnika da se listu od sedam predloženih kandidata potvrđuje pojedinačno, umjesto u paketu.

'Time ovo više ne bi bio projekt iza kojeg stojimo, nema polovičnog prebacivanja odgovornosti. Svakom budućem članu Hajduka koji se odluči uplatiti članarinu unaprijed moramo jasno kazati koja su njegova prava, a svakom stručnjaku koji se odluči kandidirati za Nadzorni odbor moramo garantirati da će, ukoliko dobije dovoljan broj glasova, na koncu biti imenovan', kazao je Islamović. Zanimljiv odgovor dao je vijećnici Milici Cipci, koja je predložila da u budućem Hajdukovom Nadzornom odboru ipak sjede i predstavnici Grada. 'Nema problema, kandidirajte se!', kazao je Islamović.

I vijećnici i navijači složili su se da je projekt Naš Hajduk prvi i najvažniji korak prema reorganizaciji splitskog kluba. U budućnosti će se, najavljeno je, raditi na modelu po kojem bi ova udruga i njeni članovi postupno od Grada otkupljivali dionice.

Predsjednik Torcide Petar Tomičić najavio nam je da uskoro kreće velika akcija upisivanja članova. 'Ovo je jedinstvena prilika, o Hajduku će konačno odlučivati oni koji su stvarno zainteresirani za njegov uspjeh. Sada nam slijedi skupljanje članova, i starih i mladih, svih kojima je klub na srcu. Više nema izlike, oni koji ne sudjeluju u ovom projektu više neće imati moralno pravo prigovarati zbog stanja u klubu', kazao nam je Tomičić.

'Učlanimo se svi, navijači sa svih tribina i iz svih krajeva svijeta, učlanite i svoju djecu jer će vam kada odrastu biti vrlo zahvalni! Ujedno pozivam sve stručne i sposobne ljude, koji imaju reference i viziju te žele pomoći Hajduku, da se prijave na natječaj za članove Nadzornog odbora. Mi garantiramo poštene izbore!', kazao nam je Tomičić.

Nije nevažno napomenuti da će na predstojećim izborima svaki član udruge Naš Hajduk imati po jedan glas, no da će u budućnosti vrijednost njihovih glasova rasti. Oni koji budu redovito uplaćivali članarinu s godinama će imati 'snažniji glas'.

Među navijačima očekuju minimalno 10 tisuća članova udruge, koji će Hajduk financirati s najmanje milijun kuna godišnje, no u realnosti bi ta brojka mogla biti znatno veća.