ISKAZ BRANKE PAVOŠEVIĆ

Milinoviću i Bianci Matković deseci tisuća iz crnog fonda HDZ-a?

15.07.2011 u 14:50

Bionic
Reading

Bivša šefica HDZ-ovog računovodstva Branka Pavošević koja je jučer uhićena, Uskokovim je istražiteljima, tvrdi Večernji list, otkrila kome je prema nalogu Ive Sanadera na ruke isplaćivala dodatak te kako je sve potvrde o tome prema njegovom nalogu i uništavala. Na crnoj platnoj listi bili su i Bianca Matković, ministar Drako Milinović, ali i portiri i vozač

Tko je sve bio na crnoj mjesečnoj platnoj listi?

Bianca Matković – od dvije do osam tisuća kuna mjesečno
Darko Milinović – osam do deset tisuća kuna
Mladen Lacković – šest tisuća kuna
Marija Cik (Mladež HDZ-a) – tri tisuće kuna
Šime Višić, Matej Šilipetar, Patricio Petrić i Ivan Vuksan (Mladež HDZ-a) – dvije tisuće kuna
Nada Gregl, Željka Canjuga, Kristina Petrina, Marcela Gracin, Ida Punda, Jasna Hmelina i Helga Draženović (tajnice Ive Sanadera i Biance Matković) – 1.500 kuna mjesečno
Ljerka Miletić, pomagala u Gradskom odboru stranke – dvije do dvije i pol tisuće kuna
Portiri Vitomir Grozaj i Danijel Tikvan – tri tisuće kuna
Vozač Ive Sanadera, Štefan Haraminčić – 1.500 kuna
Voditelj arhive HDZ-a Krešo Regan – 1.800 kuna mjesečno

Nekadašnji HDZ-ov rizničar Mladen Barišić Pavošević za te isplate mjesečno donosio 30 do 40 tisuća kuna, a ilegalne isplate su, tvrdi Pavošević, krenule krajem 2006. ili početkom 2007. godine.

Istražiteljima je lanjskog studenog kao svjedokinja u aferi Fimi media ispričala kako je usmeni nalog za isplatu dobila u četiri oka od Sanadera, a nakon tog prvog naloga svaki je mjesec dobivala novi. O isplatama nikada nisu razgovarali telefonom, piše Večernji list.

'Načinila sam bilješke o nalozima Ive Sanadera, kako bih znala kome moram isplatiti i koliko, a nakon isplate, uništila sam bilješke', kazala je Pavošević. 'Svim navedenim osobama novac sam osobno predavala u svom uredu u središnjici stranke te Ivi Sanaderu nisam trebala dati povratnu informaciju o obavljenim isplatama. Riječ Ive Sanadera bila je svetinja pa se pretpostavljalo da se njegovi nalozi uvijek izvršavaju...', rekla je Pavošević.

Odakle Barišiću novac, njoj nije poznato, a tvrdi i kako joj nitko drugi nije donosio novac za isplate koje su prestale kad je Sanader otišao. Pavošević je ispitana i za fiktivne putne naloge koje je Državna revizija otkrila 2007. Ispričala je da su ovlašteni potpisnici putnih naloga uz nju bili Ivan Jarnjak i Asja Bebić.

'Demantirala sam tu priču čim se i pojavila i više to iskreno ne želim demantirati niti komentirati', rekla je HDZ-ova saborska zastupnica Bianca Matković. Da je uzimao bilo kakav novac iz crnog fonda HDZ-a, ponovno je demantirao i ministar zdravstva Darko Milinović. Istaknuo je da je njegov jedini doticaj s blagajnom HDZ-a, i to legalnom, bio kada je preuzimao novac kojim je HDZ donirao izgradnju crkve sv. Jakova u Bilaju.

Naglo bogaćenje Pavoševićevih?

Obitelj se u Kloštar Ivanić doselila prije 20 godina i, kako kažu mještani, naglo se obogatila. Suprug Branke Pavošević, Zlatko vlasnik je tvrtke Ideo projekt u kojoj je direktor i njihov 28-godišnji sin. Tvrtka u mjestu obavlja sve građevinske radove po čemu mještani zaključuju da je riječ o sukobu interesa.