PREDIZBORNE AKTIVNOSTI

Kukuriku objavljuje koalicijski sporazum

15.07.2011 u 11:04

Bionic
Reading

Predsjednici SDP-a Zoran Milanović, HNS-a Radimir Čačić, IDS-a Ivan Jakovčić i HSU-a Silvano Hrelja objavit će danas zajednički izlazak stranaka Kastavske skupine na parlamentarne izbore

Konferencija za novinare održat će se danas u 10.30 sati u Hrvatskom saboru, izvijestio je SDP.

Stranke koalicije današnjim potpisivanjem sporazuma obilježit će ujedno i točan datum godišnjice potpisivanja prvobitnog sporazuma.

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić na konferenciji za novinare u srijedu u Zadru je rekao kako će pojedinosti koalicijskog sporazuma biti objavljene danas. Istaknuo je da je logično da će predsjednik najjače stranke biti predsjednik Vlade te da će predsjednik druge stranke po jačini, a to je HNS, biti potpredsjednik Vlade, najvjerojatnije za gospodarstvo. Napomenuo je kako je s obzirom na doprinos HNS-a i Vesne Pusić u pregovaračkom procesu pristupanja Europskoj uniji 'logično da HNS dobije resor vanjskih poslova'.

Prema medijskim špekulacijama, Zoran Milanović će biti nositelj svih lista, osim one u 3. izbornoj jedinici gdje bi listu nosio Radimir Čačić, dok bi nositeljica liste u 2. izbornoj jedinici trebala biti Vesna Pusić.

Prema najavama danas u 15. sati u Banskim dvorima dogodit će se dugočekivani sastanak predstavnika vladajuće koalicije, koji bi se trebali dogovoriti oko datuma parlamentarnih izbora. Točan datum izbora još se iščekuje, a više bi detalja trebalo biti poznato nakon sastanka vladajuće koalicije, koji bi se konačno trebao održati ovaj petak. Naime, oporba i predsjednik države zahtijevaju od premijerke da ispuni dano obećanje kako će obznaniti točan datum izbora nakon završetka pregovora s Europskom unijom, što ona uporno izbjegava. Međutim, sada nakon što je Friščić ozdravio, a zbog čega je prošlotjedni sastanak bio odgođen, nema više ni prostora ni vremena za nepotrebno odgađanje.

'Bili smo protiv toga kada se govorilo o mogućim prijevremenim izborima te smo sada protiv toga da se govori o odgađanju izbora. HSS na koalicijski sastanak ide sa stajalištem da izbori 2011. trebaju biti u mjesecu studenome', poručio je oporavljeni Friščić nakon predsjedništva HSS-a u srijedu. Također je napomenuo da HSS na izbore ide samostalno.