STIŽE KRATKO OLAKŠANJE

Ugodnije za vikend, a osobito od utorka

15.07.2011 u 10:18

Bionic
Reading

Pritjecanje svježijeg zraka donijelo je jučer i danas malo olakšanje od ljetnih vrućina, posebice u unutrašnjosti. No na jugu Hrvatske i dalje će ostati vruće, barem do utorka

U subotu će u kontinentalnim krajevima biti pretežno sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Više oblaka bit će u jutarnjim satima u istočnoj Slavoniji. U gorskim predjelima tijekom dana postojat će mala vjerojatnost za lokalni pljusak. Vjetar će biti slab, većinom sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura kretat će se od 12 do 17°C, a najviša dnevna od 25 do 29°C.

U subotu će na Jadranu prevladavati vedro vrijeme. Poslijepodne samo u zaleđu Kvarnera postoji mogućnost vrlo slabog pljuska. U noći će puhati slaba bura, danju slab do umjeren zapadnjak i tramontana koja će poslijepodne na otvorenom moru biti pojačana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će biti od 17 do 22°C, a uz obalu i na otocima od 23 do 37°C. Najviše dnevne na sjevernom Jadranu kretat će se od 29 do 34°C.

U nedjelju će na kopnu biti pretežno sunčano. Uz jači razvoj oblaka moguć je poneki lokalni pljusak s grmljavinom, uglavnom u istočnim i gorskim predjelima. Vjetar će biti slab južnih smjerova. Jutarnje temperature zraka kretat će se od 12 do 15°C, a najviše dnevne od 28 do 32°C.

U nedjelju će na Jadranu biti pretežno vedro. Poslijepodne samo ponegdje u zaobalju postoji mogućnost slabog prolaznog pljuska s grmljavinom. Ujutro i navečer puhat će slaba bura, danju umjeren vjetar zapadnih smjerova koji prolazno poslijepodne uz obalu Dalmacije može biti pojačan. Jutro će biti neznatno svježije, a najviše dnevne temperature ugodnije u odnosu na prethodne dane - od 28 do 33°C.

U ponedjeljak prijepodne bit će pretežno sunčano. Sredinom dana i poslijepodne očekuje se porast naoblake sa zapada, mjestimice s kišom, te lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Sredinom dana bit će još vrlo toplo, a u istočnim predjelima i vruće. Nakon jugozapadnog vjetra, potkraj dana u sjeverozapadnim krajevima okrenut će na sjeverac koji će donijeti novo osvježenje. Pri nailasku fronte moguće je i mjestimično grmljavinsko nevrijeme.

Na sjevernom Jadranu poslijepodne se očekuje postupan porast naoblake, a do kraja dana mjestimice i kiša. U Dalmaciji će ostati i dalje sunčano i vruće.

Utorak bi konačno mogao cijeloj zemlji donijeti osvježenje koje će se ipak najviše osjetiti u kopnenom području gdje će biti više oblaka uz veliku mogućnost za kišu i pljuskove. Sjeverni vjetar držat će temperature pod kontrolom, tako da će se one kretati uglavnom do 25°C.

I na Jadranu su u utorak mogući lokalni neverini uz manji pad temperature zraka.

Druga polovica tjedna mogla bi ponovno donijeti više sunca, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.

Zanimljivosti

15. srpnja 1841. godine tuča u Bistri kraj Zagreba ozlijedila je mnogo seljaka na polju.

16. srpnja 1940. godine u Slavoniji je zabilježeno orkansko nevrijeme.

17. srpnja 1962. godine u poplavama na području Nove Gradiške utopilo se pet ljudi.

18. srpnja je općenito prosječno najtopliji dan u godini na području Zagreba.