SPIRALA NELIKVIDNOSTI

Kasne plaće u državnoj upravi

19.03.2009 u 08:43

Bionic
Reading

Hrvatske željeznice plaće će za 19,5 tisuća zaposlenih isplatiti za dva dana, odnosno najkasnije 25. ožujka, u zakašnjenju od desetak dana. Sindikati su informaciju o tome da će se plaće isplatiti početkom idućeg tjedna dobili u srijedu. Država se polako počela zapetljavati u spirali nelikvidnosti, a HŽ su prvo državno poduzeće u kojem se priznaje problem s prikupljanjem sredstava za isplatu plaća

Međutim, problem nije samo u tom proračunskom korisniku. I plaće zaposlenima u državnim i javnim službama drugi mjesec zaredom lagano kasne. Tako su tek jučer neki fakulteti i zdravstvene ustanove isplatili redovne mjesečne dohotke, piše Novi list 

Vlada je odavno priznala slabije proračunsko punjenje i smanjenje prihoda od PDV-a i trošarina. Kašnjenje plaća od dan-dva do sada lako se moglo pravdati, međutim, ti rokovi isplate postaju sve duži, a plaće su se prvi put u posljednjih desetak godina počele isplaćivati nakon 15-tog u mjesecu. Primjerice, većina zdravstvenih ustanova plaće za veljaču isplatila je 16. ožujka, dan nakon zakonskog roka za isplatu. Na riječkom sveučilištu i zagrebačkoj Traumi plaće su isplaćene tri dana nakon zakonskog roka, a željezničari još čekaju svoje platne vrećice.

Željezničarski sindikati ističu da ih sadašnje kašnjenje plaća vraća deset godina unatrag, u 1998. godinu kada su iz mjeseca u mjesec prijetili obustavama prometa zbog neisplaćenih plaća. Te godine, kašnjenja u isplatama, na razini godine »pojela« su jednu mjesečnu plaću. Kako se iz HŽ-a može čuti, dio tvrtki u sustavu prikupio je sredstva za isplatu plaća, međutim, dogovoreno je da se plaće svima na željeznici istovremeno isplate nevezano o likvidnosti svake od tvrtki. Sindikat strojovođa Hrvatske jučer je uputio pismo ministru Božidaru Kalmeti.

»Ne možemo ni prihvatiti niti shvatiti činjenicu da Uprava HŽ Holdinga nije našla vremena da održi sastanak i upozna blagovremeno sindikate i radnike o problemima s isplatom plaća. Očekujemo unatoč i nekim dramatičnijim najavama, da će plaća biti isplaćena do kraja tjedna i da će netko već jednom na vrijeme reći radnicima kada će im biti isplaćene plaće za njihov pošteni rad«, među ostalim stoji u pismu strojovođa resornom ministru.

Sindikati u tom sustavu nerado javno govore o kašnjenjima plaća. Naime, sindikati tu temu za sada preskaču s obzirom na pregovore s Vladom o smanjivanju plaća u ovoj godini. Antikrizne mjere još nisu zaživjele, a da bi se, primjerice, ustalila obaveza o plaćanju dospjelih računa u roku od 60 dana, trebat će nekoliko mjeseci.