Hrvatska PODJELE U STRANCI OKO KOALICIJE

HSS za izbore u studenome

  • Autor: A.Žapčić
  • 15.7.2011 10:30:32
  • 13.7.2011 16:45:41

HSS je za održavanje izbora u studenome, a na njih će izaći samostalno, odlučeno je na današnjem Predsjedništvu stranke, premda je u stranci navodno bilo vrlo oštrih i neujednačenih tonova oko HSS-ovog samostalnog nastupa

Točan datum izbora još se iščekuje, a više bi detalja trebalo biti poznato nakon sastanka vladajuće koalicije, koji bi se konačno trebao održati ovaj petak. Naime, oporba i predsjednik države zahtijevaju od premijerke da ispuni dano obećanje kako će obznaniti točan datum izbora nakon završetka pregovora s Europskom unijom, što ona uporno izbjegava. Međutim, sada nakon što je Friščić ozdravio, a zbog čega je prošlotjedni sastanak bio odgođen, nema više ni prostora ni vremena za nepotrebno odgađanje.

Kada je u pitanju HDZ-ov ključni koalicijski partner HSS, situacija je više-manje poznata, što se pokazalo i nakon današnje sjednice Predsjedništva nakon koje je HSS-ov šef Josip Friščić izjavio: 'Bili smo protiv toga kada se govorilo o mogućim prijevremenim izborima te smo sada protiv toga da se govori o odgađanju izbora. HSS na koalicijski sastanak ide sa stajalištem da izbori 2011. trebaju biti u mjesecu studenome.'

Friščić nije otklonio mogućnost da građani do kraja tjedna konačno saznaju i datum izbora. Kazao je da to ovisi o tome hoće li biti postignut dogovor između Banskih dvora i Pantovčaka. Ustvrdio je i da, premda se šuškalo drugačije, o tome još nije razgovarao s premijerkom Jadrankom Kosor.

HSS na izbore ide samostalno, ponovio je Friščić, premda se neslužbeno moglo čuti u stranačkim kuloarima da postoji oštar sukob dvije grupe, jedne okupljene oko Friščića i Damira Bajsa, koja je bila za samostalni nastup, te druge okupljene oko Josipa Pankretića i Nenada Matića, koja je bila za koaliciju.

Friščić
je samo kazao da na izborima očekuje isti rezultat kao i na prethodnima te da bi sve iznad toga bio izuzetan uspjeh, a ispod toga neuspjeh HSS-a. Upitan za mogućnost poslijeizborne suradnje HSS-a sa SDP-om, Friščić je odgovorio da na Predsjedništvu nisu razmatrali takvu mogućnost.

Što se tiče koaliranja s Milanom Bandićem, Friščić je odgovorio da svatko od njih ide svojim putem, ali je kazao i da je Predsjedništvo danas imenovalo izborne stožere po županijama koji će moći samostalno dogovarati suradnju na izborima s drugim strankama i pojedincima, uz odobrenje središnjice, koja u tom smislu neće onemogućavati suradnju zagrebačkog HSS-a s Bandićem, ako se tako dogovore.

Frišćić je komentirao i smrt Đure Brodarca, kazavši da ga njegova smrt posebno pogađa jer ga je dugo poznavao. 'Brodarac u Domovinskom ratu nijednog trenutka nije kalkulirao jer je živio na prostoru koji je bio izložen agresiji. Prema onome što sam pročitao, nigdje se ne spominje da je on osobno nekome nanio zlo, nego su optužbe protiv njega bile, kako bi se to haški reklo, po zapovjednoj odgovornosti', kazao je Friščić i izrazio žaljenje što se to dogodilo Brodarcu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još