NESREĆA U VELIKOJ BRITANIJI

Poslodavac: Vozač koji je vozio gimnazijalce nije bio premoren

13.07.2011 u 15:31

Bionic
Reading

Sudar kamiona i autobusa koji je prevozio osječke gimnazijalce u Velikoj Britaniji prošao je na sreću bez teže ozlijeđenih. Prašina se podigla nakon što je Sindikat hrvatskih vozača istaknuo da bi uzrok nesreće, koja je mogla imati tragične posljedice, mogao biti umor vozača koji tjedno voze i po 300 sati. U Sindikatu tvrde sa su životi putnika ugroženi upravo zato što poslodavci vozačima autobusa nameću ubojiti tempo rada, no direktor tvrtke Ortran takve optužbe odbacuje

Je li i Zdravko Medić, vozač kojega se sumnjiči da je skrivio nesreću u Velikoj Britaniji, također bio premoren, te je li doista prije ove, vozio i naporne rute u Španjolsku i Tursku, pitali smo direktora prijevozničke tvrtke Ortran iz Orahovice u kojoj Medić radi.

'Premor vozača nije i ne može biti uzrok ove nesreće, a isto tako niti brzina, odnosno opasna vožnja. Naši autobusi voze kroz europske zemlje i poštujemo sve EU propise. Na duge vožnje naravno uvijek idu po dvojica vozača i redovno se odmaraju. I u autobusu koji je prevozio osječke srednjoškolce u Veliku Britaniju bila su dvojica vozača. Prvi dan su vozili do Münchena, gdje su, kakvu nalažu pravila, imali pauzu od devet sati te su tamo i prespavali. Drugi su dan odmorni nastavili put Londona, a kada su stigli na odredište, vozači su u danu naizmjence vozili samo kraće obilazne ture. Osim toga, u London su stigli 9. srpnja, a nesreća se dogodila 12, kada su se već sasvim dobro odmorili od dugog puta', rekao je za tportal direktor tvrtke Ortran Pavle Jović.

Dodao je da nije siguran koju je rutu Medić vozio prije ove, no odbacio je napise da je vozio i u Tursku i u Španjolsku, jer kako kaže, to su potpuno oprečne rute. Jović je naglasio i da njegov 43-godišnji vozač Zdravko Medić nikada ranije nije skrivio prometnu nesreću. Odbacivši premor vozača i prekomjernu brzinu kao moguće uzročnike nesreće, istaknuo je da je sporno samo to je li kamion prešao u smjer kojim je prometovao autobus ili je bilo obrnuto.

'Nismo i nećemo angažirati odvjetnika za svog vozača i smatramo da to neće biti potrebno jer je on, nakon što je dao izjavu u policiji, sinoć pušten. Mislim da on nije krivac za ovu nesreću, no sutra ćemo konačno znati i što misli policija na temelju obavljenog očevida', zaključio je Medićev direktor.