NE, NIJE PREDIZBORNA KAMPANJA

U mjesec dana premijerka Kosor prevalila 6.000 kilometara

13.07.2011 u 12:27

Bionic
Reading

Za samo mjesec dana u svojoj 'nepredizbornoj kampanji' premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor prešla je gotovo 6.000 kilometara, najmanje šest puta rezala vrpcu, postavila nekoliko temeljnih kamena, potpisivala ugovore, dijelila ključeve i stalno ponavljala 'Mi radimo'

Otvaranjem tvornice furnira u najmlađem hrvatskom gradu, Otoku, hrvatska premijerka Jadranka Kosor, ujedno i predsjednica vladajuće stranke, skoro je zaokružila brojku od 6.000 prijeđenih kilometara i nešto sitno nautičkih milja u samo mjesec dana

Doslovno, od Vukovara na krajnjem istoku od Prevlake na krajnjem jugu, odnosno od Virovitice na sjeveru do Poreča na zapadu, premijerka Kosor obišla je 20-ak destinacija i otvarala tvornice, dionice autoceste, polagala temeljne kamene, vozila se novim vlakovima, dijelila ključeve stanova, otkrivala spomenike, slavila 20 godina hrvatske državnosti…

U svemu tome nije stigla obznaniti datum izbora, pa se oko toga tko raspisuje izbore posvađala s predsjednikom Josipovićem. Svađa je izbila i oko toga tko će potpisati pretpristupni pregovor s Europskom unijom. Predsjednik je bio na meti njezinih pobočnika, reklo bi se 'šahovskih pješaka', a cilj je bio jasan – prikupljanje poena u predizbornoj kampanji.

Premijerka Kosor je ponavljala da 'unatoč svemu – radi' i da to 'i nije jednostavno', ali i da je 'navikla na svašta, a najviše je navikla raditi', no doista nije jasno kad stigne raditi, kad je uglavnom na četiri kotača putujući Hrvatskom. Jasno je da političari moraju (hoće ili žele) u narod, no kad to radi premijerka, a sve na račun poreznih obveznika, posebno u izbornoj godini sve upućuje na kampanju.

S druge, pak, strane lider opozicije Zoran Milanović drži se prilično rezervirano. 'Milanovića je u javnosti premalo, za razliku od Jadranke Kosor. Čini mi se da je lider opozicije poprilično uspavan, što bi mu se moglo obiti o glavu jer je trebalo puno ozbiljnije krenuti u kampanju', ukazuje Nebojša Blanuša, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

I Borisov iskače iz paštete

Na zanimljivu je ideju nedavno došla skupina neimenovani aktivisti pokrećući na Facebooku grupu koja je pozvala medije da se na barem jedan dan suzdrže od izvještavanja o aktivnostima premijera Bojka Borisova. Bugarskom, inače, kruži vic da je Bojko Borisov sam sebi na porođaju prerezao pupčanu vrpcu i proglasio se službeno otvorenim. Facebook inicijativa nije uspjela, a bugarski premijer svakodnevno je u medijima koji prate kako reže vrpce, posjećuje sve krajeve i polaže temeljne kamene unatoč očitom padu popularnosti zbog gospodarske krize i neuspjeha u provedbi reformi. Doista zvuči poznato.

Blanušin stariji kolega Žarko Puhovski također smatra da bi Zoran Milanović trebao razmisliti da nešto aktivnije počne raditi u kampanji. 'Milanović razmišlja u stilu 'najbolje ništa ne raditi' jer sve ide u njegovu korist, dok premijerki Kosor ništa ne ide u njezinu korist, pa se mora boriti koliko može', slikovit je Puhovski.

Analitičari su, ocjenjujući kampanju za prošle parlamentarne izbore, upravo i rekli da je SDP zbog krivih taktičkih poteza Zorana Milanovića 'izgubio unaprijed dobivenu bitku'. Doduše, postoje naznake da se Kukuriku koalicija konačno probudila najavljujući skoro potpisivanje koalicijskog sporazuma i predstavljanje nositelja koalicijskih lista.

Profesor Blanuša prokomentirao je i tvrdnje Vladimira Šeksa da 'polaganje kamena temeljaca nije predizborna kampanja, nego redovito djelovanje državne te tijela lokalne vlasti. 'Predizborna kampanja počinje onog trenutka kad se konstituira vlast, tako da su stranke teorijski konstantno u kampanji', napominje Blanuša.

Za profesora Puhovskog 'polaganje temeljnih kamena jest korisno jednom ili dva puta mjesečno, jer je to nešto što rade premijeri svugdje u svijetu, ali ne i dva kamena u jednom danu'. Ima i svoje viđenje prijeđenih 6.000 kilometara u 30 dana. 'Jako je dobro da premijerka bude izvan ureda, a više s ljudima, no imam dojam da ne sreće obične ljude, nego odabrane primjerke, ako ih mogu tako nazvati. To može biti opasno jer može dovesti do krive procjene atmosfere u političkom životu', upozorava Puhovski.

U prilog takvim tvrdnjama Žarka Puhovskog samo se treba prisjetiti slika koje su pratile premijerkim posjet Višnjevcu i uklanjanja HDSSB-ovih transparenata koji joj se nisu svidjeli, odnosno svih onih ispisanih poruka simpatizera koje je prate kroz cijelu Hrvatsku.

Uz sve protokolarne obveze, premijerka se na Plitvicama i u Dubrovniku družila, malo službeno i malo privatno, sa svojim kolegom i prijateljem Borutom Pahorom, jednu je nadarenu djevojčicu obradovala darujući joj pianino, ali i u Sheratonu sastala s hrvatskom kandidatkinjom za Miss Universe Natalijom Pricom kojoj je, inače, idol. I sve to vrijeme, naravno, vrijedno radila.