PROCJENA NEUROPSIHIJATRA

Paravinja je manipulativan i sklon laganju

12.07.2011 u 18:56

Bionic
Reading

Na Osnovnom sudu u Sokolcu u Bosni i Hercegovini u utorak je završena glavna rasprava u postupku protiv Dragana Paravinje, koji je ondje optužen za pokušaj silovanja a hrvatsko ga pravosuđe sumnjiči za ubojstvo malodobne Antonije Bilić iz Drniša, a tijekom ročišta vještakinja je opisala Paravinju kao manipulativnu osobu

Na ročištu je svoj iskaz dala djevojka s inicijalima S.G. koju je Paravinja 2002. godine pokušao silovati u okolici Jahorine a javnost je iz tog dijela suđenja bila isključena.

Neuropsihijatrica Zorica Lazarević svjedočila je pak u svojstvu sudskog vještaka i Paravinju je opisala kao "manipulativnog" i "sklonog laganju" no ipak je zaključila kako nije riječ o duševno bolesnoj osobi.

Pojašnjavajući kako iskaz temelji na provjeri Paravinjine medicinske dokumentacije te na pregledu što ga je obavila, Lazarević je kazala kako u vrijeme kada je počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret optuženik nije bio duševno poremećen ni bolestan.

"On je tada bio svjestan posljedica", ustvrdila je liječnica.

Paravinju je u intelektualnom smislu opisala kao iznaprosječnog no socijalno devijantnog, što je razvidno kroz njegov egocentrizam, manipulativnost, patološko laganje te jasnu odsutnost svakog osjećaja krivnje i kajanja.

Procjena neuropsihijatrice je kako je Paravinja i u djetinjstvu pokazivao znakove loše društvene prilagođenosti, a to se nastavilo i tijekom njegova razvoja te u konačnici dovelo do pokušaja silovanja za koje je optužen i u BiH i u Srbiji.

Nezadovoljan nalazima liječnice Lazarević, Paravinja je tražio novo neuropsihijatrijsko vještačenje no sud je to odbio.

Tijekom rasprave u utorak optužba je predstavila i niz materijalnih dokaza koji Paravinju povezuju s pokušajem silovanja S.G.

Dragan Paravinja će u zatvoru "Kula" u Istočnom Sarajevu čekati presudu suda u Sokolcu, a nakon toga bi mogao biti predan u nadležnost suda BiH koji treba odlučiti o njegovu mogućem izručenju Hrvatskoj.

Paravinja je na ročištu pred sudom BiH u ponedjeljak izjavio kako se ne protivi izručenju Hrvatskoj, no iznio je i tvrdnju kako posjeduje državljanstvo BiH.

Ukoliko bi se to potvrdilo, postupak izručenja mogao bi se znatno zakomplicirati s obzirom da BiH nema obvezu izručenja svojih državljana bez obzira na to kakvo su kazneno djelo počinili u inozemstvu.