SULUDO, ZBUNJUJUĆE I NENORMALNO

Skupština opet odbila Bandića, ali se vrtići plaćaju po njegovom modelu

12.07.2011 u 17:15

Bionic
Reading

Većinom glasova (SDP, HNS i nezavisna lista Tatjane Holjevac) zastupnici u Skupštini Grada Zagreba odbacili su, drugi put u tri mjeseca, prijedlog gradonačelnika Milana Bandića po kojem su se jaslice, vrtići i produljeni boravak u školama trebali plaćati po imovinskom cenzusu. Za Bandićev prijedlog bili su nezavisni vijećnici Josip Petrač i Vesna Majher, dok su HDZ-ovci i HSS-ovci uoči glasovanja napustili vijećnicu

Unatoč tome što je Bandićev prijedlog odbijen, vrtići će se, barem tako tvrde u Gradskoj upravi, plaćati po njegovu modelu jer smatraju da ga je Skupština podržala još u prosincu prošle godine, na što se on i poziva cijelo vrijeme, kada se donosio proračun. Bandićev prijedlog stupio je na snagu 1. srpnja, dok bi prijedlog skupštinske većine (vrtići i jaslice po 200 odnosno 400 kuna) trebao postati važeći kada se napravi rebalans proračuna, koji gradonačelnik zbog vrtića ne planira napraviti.

Kako bi izvršila dodatan pritisak na gradonačelnika, Skupština je danas obvezala Bandića da isti pripremi za rujan, a pozvali su i inspekciju Ministarstva obrazovanja da obavi nadzor je li Bandić njihovu odluku sproveo u djelo.

Višesatnu raspravu na ovu temu nije krasila konstruktivnost neko demagogija i politikantstvo, a prekidali su je povici i prepucavanja zastupnika.

Iako su zastupnici u travnju jednoglasno poništili novi sustav naplate dječjih vrtića, ovog puta HDZ-ovci su bili rezervirani. Danira Nakić Bilić apelirala je na SDP-ovce koji čine većinu u Skupštini i gradonačelnika da sjednu za stol i dogovore se kako bi se prekinula sedmomjesečna agonija za roditelje vrtićke djece, ali i svojevrsna politička kriza u glavnome gradu.

SDP-ovce je oštro prozvala jer su apelirali na ravnatelje vrtića da krše zakon i Gradu ne pošalju dokumentaciju koju su im roditelji predali, a roditelje su pak pozivali da dokumentaciju uopće ne predaju.

Bandić je preko svog pročelnika za obrazovanje Ivana Lovrića poručio kako ne misli mijenjati proračun, čime bi se omogućilo obračunavanje cijena vrtića po dosadašnjem modelu.

SDP-ovac Mirando Mrsić gradonačelnika je čak prozvao za segregaciju tvrdeći da je gradonačelnik predvidio da sva djeca nisu ista nego da vrijede onoliko koliko roditelji zarađuju.

Podsjetio je da su odluku Skupštine iz travnja potvrdila tri nadležna ministarstva te dodao da je Bandić rebalans proračuna raspisao po hitnom postupku kada je trebalo izdvojiti 30 milijuna kuna za Psihijatrijsku bolnicu Jankomir. ‘Njemu su očito važniji građevinski lobiji nego djeca’, tvrdi Mrsić

Tvrdi i dalje da je odluka Skupštine ona koja je na snazi jer su za nju glasali svi, bez obzira na političku opciju. Optužio je gradonačelnika da socijalnom demagogijom kupuje glasove i da sam zna da je proračun Zagreba neodrživ te da do rebalansa ionako mora doći. Pojasnio je kako su dosad roditelji godišnje u proračun uplaćivali sto milijuna kuna za vrtiće. To znači da je do srpnja uplaćeno 50 milijuna, a prema proračunu u koji je uglavljen dohodovni model do kraja godine se predviđa da roditelji uplate 170 milijuna kuna.

Ako 50 posto roditelja ne plaća ništa, a 25 posto isto, kaže Mrsić, onda do kraja godine 25 posto roditelja u proračun mora uplatiti 107 milijuna kuna. Zaključio je da je SDP glasao u prosincu za proračun jer su željeli uštedjeti milijune kuna, koliko bi se potrošilo za nove izbore.

HDZ-ova Božica Šolić poručila je Mrsiću da je upravo SDP omogućio Bandiću model nove naplate vrtića izglasavanjem proračuna.

Nezavisni zastupnik Josip Hren podržao je Bandića i Mrsiću poručio: ‘Čudi me da vi kao socijaldemokrat ne podržavate prijedlog da se vrtići plaćaju prema višem dohotku kao što se to već čini u Rijeci, Slavonskom Brodu, Karlovcu... Vi biste se trebali osvrnuti na onih 80 posto kojima će vrtić koštati manje ili jednako, a ne na ostale. Temelj socijaldemokracije je da bogati plaćaju više’, rekao je Hren. ‘Vi ste, Mrsiću, zaboravili na djecu od fokusiranosti na gradonačelnika’, zaključio je.

Dogradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević naglasila je kako se stalno spominje poskupljenje vrtića, a riječ je o pojeftinjenju vrtića za većinu. ‘Ako se to zove nejednakim tretiranjem djece, ako se to zove demagogijom, postavljamo si pitanje kako se to zove u Splitu i drugim gradovima. Zove li se to demagogija ili socijalna pravednost?'

SDP-ovac Jurica Meić pitao je kako se može govoriti o pojeftinjenju kad je participacija roditelja dosad bila sto milijuna kuna, a po Bandićevom modelu bit će 170 milijuna.